Україна прийняла нову Стратегію державної міграційної політики, розроблену за підтримки МОМ

Україна прийняла нову Стратегію державної міграційної політики, розроблену за підтримки МОМ

Україна прийняла нову Стратегію державної міграційної політики, розроблену за підтримки МОМ

У середу, 12 липня, Уряд України прийняв Стратегію державної міграційної політики, яка є рамковим документом для рішень та заходів у цій галузі на найближчі вісім років. Новий документ було розроблено на заміну Концепції державної міграційної політики України від 2011 року, яка потребувала оновлення через новітні глобальні та локальні зміни, серед яких безпрецедентна вимушена міграція з Близького Сходу, наближення України до Європейського Союзу та запровадження безвізового режиму між Україною та більшістю держав-членів ЄС, а також масштабне внутрішнє переміщення в країні, із близько 1,6 млн людей офіційно зареєстрованими як внутрішньо переміщені особи.

Міжнародна організація з міграції сприяла розробці Стратегії державної міграційної політики України, на запит Уряду України та за підтримки Європейського Союзу, в основному шляхом допомоги з адаптацією найкращих міжнародних практик до українського контексту. За сприяння МОМ, при розробці Стратегії Державної Міграційної Політики України були прийняті до уваги новітні стратегії міграції семи країн ЄС та Східного партнерства – Болгарії, Грузії, Фінляндії, Угорщини, Молдови, Польщі та Словаччини.

Голова Державної міграційної служби України Максим Соколюк подякував Представництву ЄС в Україні та МОМ за підтримку у розробці документів. «Стратегія державної міграційної політики є дорожньою картою, яка дозволить продовжити реформування міграційної сфери, крок за кроком удосконалюючи процес управління міграційними процесами в Україні», – зазначив пан Соколюк.

Стратегія пропонує нові елементи міграційної політики на користь громадян, українців за кордоном та іноземців в Україні. Зокрема, йдеться про програми реінтеграції українських мігрантів, що повертаються, заходи з популяризації репатріації та співпрацю з українською діаспорою у світі, яка за оцінками становить до 20 мільйонів осіб. У тому що стосується потреб та прав іноземців, Стратегія передбачає, зокрема, сприяння врегульованій міграції в Україну, залучення висококваліфікованих іноземних фахівців та регуляризацію неврегульованих мігрантів, які мають сім'ї або роботу в Україні.

У документі також наголошується на необхідності подальшого розвитку інформаційно-комунікаційних систем управління міграцією, які сприятимуть належній ідентифікації осіб та безпеці документів, спрощенню процесу надання адміністративних послуг та забезпечать ефективний обмін інформацією з Інтерполом та європейськими базами даних справжніх та підроблених документів (PRADO та FADO).

Для належного виконання Стратегії Україні потрібно буде розробити спеціальні законодавчі акти та плани дій. «МОМ готова й надалі підтримувати Україну у розвитку міграційної політики на користь як мігрантів, так і держави», – заявив голова Представництва МОМ в Україні Манфред Профазі.