В рамках проекту «Пілотна ініціатива моніторингу реадмісії в Україні і Пакистані» проведено спільний…

В рамках проекту «Пілотна ініціатива моніторингу реадмісії в Україні і Пакистані» проведено спільний моніторинговий візит до місць тимчасового тримання мігрантів та тимчасового розміщення біженців на Закарпатті

В рамках проекту «Пілотна ініціатива моніторингу реадмісії в Україні і Пакистані» проведено спільний моніторинговий візит до місць тимчасового тримання мігрантів та тимчасового розміщення біженців на Закарпатті

В рамках фінансованого ЄС та імплементованого МОМ проекту «Пілотна ініціатива моніторингу реадмісії в Україні і Пакистані (MONITOR)» 14 червня ц.р. було проведено спільний моніторинговий візит до місць тимчасового тримання мігрантів та тимчасового розміщення біженців на Закарпатті. У заході взяли участь понад 40 представників українських органів державної влади, неурядових організацій та міжнародної спільноти. Зокрема, представники апарату Державної міграційної служби (ДМС) України, представники територіальних відділів ДМС, представники Адміністрації Державної прикордонної служби України (ДПСУ) та регіональних відділень ДПСУ, Міністерства закордонних справ України, представники Вищого адміністративного суду України, Львівського адміністративного апеляційний суду, Закарпатського окружного адміністративного суду, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Закарпатського обласного центру зайнятості, Служби у справах дітей, Посольства Нідерландів в Україні, УВКБ ООН та МОМ.

В рамках моніторингового візиту учасники відвідали Мукачівський прикордонний загін та пункт тимчасового тримання (ПТТ), пункт тимчасового розміщення біженців у м. Мукачево та Чопський  прикордонний загін та ПТТ. Учасникам була надана детальна інформація щодо процедури поміщення та тримання/перебування у цих пунктах. Усі учасники моніторингового візиту відзначили добрі побутові умови в закладах, однак такі проблемні питання як забезпечення перекладу із малопоширених в Україні мов та недостатнє фінансове забезпечення для покриття базових потреб мігрантів і досі залишаються актуальними.

Наступного дня – 15 червня – усі учасники моніторингового візиту взяли участь в обговоренні різних аспектів міжвідомчої взаємодії під час реалізації процедури реадмісії, організованого у форматі круглого столу. Основними питаннями під час дискусії були проблема ідентифікації українських громадян з Криму та тимчасово окупованих територій, щодо яких прийшли запити на реадмісію; питання ідентифікації мігрантів та транслітерації їх імен; встановлення віку осіб, що заявляють про своє неповноліття; питання забезпечення перекладу під час затримання мігрантів, їх поміщення до ПТТ та в ході судових засідань; питання інтеграції біженців та багато іншого. І хоча вирішення таких питань, на жаль, не можливе під час круглого столу , однак їх обговорення усіма зацікавленими органами, які стикаються із цими проблемами на практиці, є надзвичайно важливим, оскільки надає змогу в результаті обміну практичним досвідом спільними зусиллями знайти можливе вирішення певних процедурних питань.