20 червня - Всесвітній день біженця

20 червня - Всесвітній день біженця

20 червня - Всесвітній день біженця

З нагоди Міжнародного дня біженців у Києві на Софіївській площі відкрита фотовиставка, яку Агентство ООН у справах біженців проводить спільно з Благодійною фундацією «Право на захист» та Посольством Канади в Україні.

Під час відкриття фотовиставки відбувся медіа-брифінг, що став нагодою обговорити ситуацію з біженцями у світі загалом та в Україні зокрема. Участь у брифінгу взяли Представник Агентства ООН у справах біженців Пабло Матеу, Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук, Голова Державної міграційної служби України Максим Соколюк, президент БФ «Право на захист» Олександр Галкін, представники спільнот біженців, які проживають в Україні

Всесвітній день біженця, що відзначається щорічно 20 червня – нагода привернути увагу суспільства до проблем людей, які змушені були залишити свої домівки через переслідування та збройні конфлікти.

За даними Агентства ООН у справах біженців (UNHCR), станом на кінець 2016 року таких людей у світі було понад 65 мільйонів. Це число включає визнаних біженців (понад 22,5 млн.), внутрішньо-переміщених осіб (понад 40 млн.) та шукачів притулку (близько 2,8 млн.). Як зауважує Агенство ООН у справах біженців, загальна цифра 65,6 мільйонів означає, що в середньому на сьогодні кожна 113 людина у світі є переміщеною. Ця цифра є більшою за населення Великобританії, яка займає 21 місце у світовому рейтингу найбільших країни.

Права біженців та умови надання статусу біженця закріплено у Конвенції про статус біженців 1951 р. та Протоколі до неї 1967 р. Україна приєдналася до цих міжнародних угод у 2002 році.

Протягом останніх років зробила значні кроки з приведення інституту притулку до світових стандартів. У 2011 році в Україні прийнятий та почав діяти принципово новий Закон «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту». Цим законом запроваджено, окрім статусу біженця, додатковий та тимчасовий захист, а також приведено до міжнародних стандартів та вимог Конвенції про статус біженців 1951 року критерії, умови та процедури надання захисту.

На сьогоднішній день, біженці прирівнені у своїх правах до громадян України. Станом сьогоднішній день їх в Україні зареєстровано близько 2,4 тис. осіб. Ще близько 600 осіб отримали додатковий захист в Україні.

Під час розгляду заяв про захист, що надходять до підрозділів Державної міграційної служби України, її працівники керуються критеріями Конвенції 1951 року та нормами українського законодавства,  принципами об’єктивності, конфіденційності, рівності та гуманізму.

В рамках реалізації зазначених заходів, міграційна служба активно співпрацює з Представництвом Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, неурядовими громадськими організаціями та благодійними фондами.