Юлія Толопа має законні підстави для перебування в Україні

Юлія Толопа має законні підстави для перебування в Україні

Юлія Толопа має законні підстави для перебування в Україні

Поширена через соціальні мережі інформація про те, що міграційна служба нібито вимагає повернення Юлії Толопи до країни громадянської належності, у тому числі для оформлення документів необхідних для подання заяви на прийняття до громадянства України, не відповідає дійсності.

Відповідно до законодавства України, особа, яку визнано особою, що потребує додаткового захисту, вважається такою, яка безстроково на законних підставах перебуває на території України.

При цьому такі особи користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов'язки, як і громадяни України, за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України. Зокрема, мають рівні з громадянами України права на пересування, вільний вибір місця проживання, працю; провадження підприємницької діяльності, не забороненої законом; охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування; відпочинок; освіту тощо.

У випадку ж, якщо така особа подає заяву про прийняття до громадянства України, відповідно до п. 49-1 Указу Президента України "Питання організації виконання Закону України "Про громадянство України", разом із заявою та іншими документами має бути подано документ (або документи за наявності в іноземця громадянства кількох держав), виданий уповноваженим органом іноземної держави, про те, що особа на території іноземної держави не вчиняла тяжких або особливо тяжких злочинів, злочинів проти людства та не здійснювала геноцид. Цей документ можна отримати не лише на території країни громадянської належності, але й у дипломатичному представництві в Україні.

Слід зауважити, що через недотримання цієї норми при поданні документів на розгляд Комісії з питань громадянства при Президентові України, матеріали було повернуто до міграційної служби без розгляду.