100-річчя героїчного бою під Крутами відзначила на Чернігівщині

100-річчя героїчного бою під Крутами відзначила на Чернігівщині

100-річчя героїчного бою під Крутами відзначила на Чернігівщині

100 років тому, 29 січня 1918 року, поблизу станції Крути Борзнянського району Чернігівської області  українські захисники з різних куточків країни на чолі з сотником Аверкієм Гончаренком провели героїчний оборонний бій проти російсько-більшовицької армії Михайла Муравйова.

Загін київських курсантів та козаків - близько півтисячі воякiв і юнакiв, упродовж дня бився з чотирьохтисячним підрозділом Червоної гвардії, який наступав на Київ. Після бою українські війська організовано відступили. Їм вдалося призупинити наступ.  Втрати українських військ під Крутами оцінюють у 70–100 загиблих, серед них 37–39 вбитих та розстрiляних студентiв i гімназистів. Ця подія в історії становлення Української держави продемонструвала патріотизм і жертовність її громадян.

28 січня 2018 року з нагоди відзначення  100-річчя героїчного бою під Крутами,  відбулося символічне повторення шляху юнаків - майбутнього українського війська за маршрутом Київ – станція Крути. З Києва спеціальним «Потягом єднання» на станцію Крути Борзнянського району Чернігівської області прибули вихованці-ліцеїсти старших класів з 24-ох навчальних закладів середньої та професійної освіти військово-спортивного профілю з різних міст України.

Саме тут на місці жорстоких боїв  відбувся меморіальний захід із вшанування Героїв Крут.

Цього дня  на території Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут»  вклонитися подвигу  курсантів та козаків зібралися Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко, Міністр культури України Євген Нищук, Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов,  очільники Чернігівщини - голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч, голова обласної ради Ігор Вдовенко, а також керівники районів та міст області, військові, громадськість.

Під час церемонії кожному ліцею  військові вручили Державний прапор з пам’ятними стрічками про легендарний бій, як символ героїзму, високого патріотизму та любові до рідної України

Управління ДМС у Чернігівській області