У Міграційній службі Івано-Франківщини уперше видано довідку про звернення за визнанням особою…

У Міграційній службі Івано-Франківщини уперше видано довідку про звернення за визнанням особою без громадян

У Міграційній службі Івано-Франківщини уперше видано довідку про звернення за визнанням особою без громадян

Розчулена жінка не змогла стримати емоцій і сліз радості, коли у неї не тільки зажевріла надія стати повноправною громадянкою у суспільстві, але й зроблено для цього важливий крок.

Завдяки кропіткій праці міграційників  повністю справдилися  сподівання пані Галини Гаріджук отримати бажаний документ. Заступниця керівника відділу у справах іноземців, осіб без громадянства та запобігання нелегальній міграції УДМС в Івано-Франківській області Галина Савчук вручила колишній громадянці Російської Федерації довідку про звернення за визнанням її особою без громадянства. Це означає, що пані Галина, яка є етнічною українкою, надалі проживатиме в Україні на законних підставах і водночас отримала можливість у перспективі звернутися до міграційної служби з клопотанням про набуття громадянства України.

Свого часу жінка подала заяву до міграційної служби щодо оформлення документів на імміграцію в Україну, була документована посвідкою на постійне проживання в Україні і зобов’язалася вийти з громадянства Росії. Утім, дипломатичне представництво сусідньої країни досить кволо розглядало поданий жінкою пакет документів, передбачений для виходу з російського громадянства. Довідку про вихід з громадянства РФ пані Галина отримала вже після того, як втратила підстави для легального перебування на території України.

Галина Гаріджук, яка сьогодні мешкає у Городенківському районі, стала першою, хто звернувся до міграційної служби області з заявою про визнання її особою без громадянства. У березні цього року Уряд прийняв постанову «Про деякі питання визнання особою без громадянства», якою затверджено Порядок розгляду заяв про визнання особою без громадянства, а також зразків супутніх документів.

З прийняттям зазначеного рішення Уряду фактично розпочався процес документування в Україні осіб без громадянства, і зазначені категорії осіб отримали можливість подавати до територіальних органів та підрозділів Державної міграційної служби відповідні заяви про визнання їх особами без громадянства.

Результатом розгляду цих заяв буде отримання рішення про визнання особою без громадянства, що в подальшому стане підставою для отримання посвідки на тимчасове проживання, дозволу на імміграцію та посвідки на постійне проживання, посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон, громадянства України. Це дасть можливість людям офіційно працевлаштовуватися, отримувати медичну допомогу, освіту, пенсію та цілий спектр інших соціальних та економічних привілеїв.

Управління ДМС в Івано-Франківській області