Ефективність протидії неврегульованій міграції значною мірою залежить від рівня співпраці між міграційниками…

Ефективність протидії неврегульованій міграції значною мірою залежить від рівня співпраці між міграційниками і правоохоронцями

Ефективність протидії неврегульованій міграції значною мірою залежить від рівня співпраці між міграційниками і правоохоронцями

У сучасних реаліях міграційна служба не є паспортним столом, як звикли вважати люди старшого віку. Власне у назві служби закладено основний функціонал – забезпечення контролю за дотриманням іноземцями та особами без громадянства вимог міграційного законодавства нашої держави.

У цьому плані йдеться й про заходи щодо реагування на факти порушень, які свідомо чи несвідомо допускають громадяни іноземних країн під час перебування в Україні.

До прикладу, з початку цього року на території Івано-Франківщини задокументовано майже 130 правопорушень цієї категорії, в тому числі виявлено 47 неврегульованих мігрантів, 4 іноземців згідно з рішенням суду примусово видворено за межі України, а ще 32 громадян-іноземців зобов’язано повернутися до країни походження. У 22 випадках прийнято рішення про заборону правопорушникам подальшого в’їзду в Україну упродовж найближчих декількох років.

Зрозуміло, що ефективність проведення заходів значною мірою залежить від рівня співпраці між міграційниками і правоохоронцями, довіри населення до їх діяльності у цій сфері, своєчасного надання та обміну інформацією в частині допомоги і сприяння в ідентифікації осіб-правопорушників.

Саме ці питання щойно були відпрацьовані на спільній оперативній нараді відповідальних керівників служб УДМС в області (Владислав Рибачук, завідувач сектору організації запобігання нелегальній міграції, реадмісії та видворення УДМС), Головного Управління національної поліції в області (Юрій Довган, начальник ВМП ГУНП), Управління патрульної поліції в Івано-Франківській області (т.в.о начальника УПП Андрій Киричук). Слушні пропозиції представників кожної служби взято до уваги і до застосування  у подальшій роботі  з виявлення порушень Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», а головно - з  протидії неврегульованій міграції.  

Управління ДМС в Івано-Франківській області