Про права та потреби внутрішньо переміщених осіб говорила Золотоніська громада

Про права та потреби внутрішньо переміщених осіб говорила Золотоніська громада

Про права та потреби внутрішньо переміщених осіб говорила Золотоніська громада

Із нагоди Всесвітнього дня біженців відбувся діалог у громаді м. Золотоноша з питань соціально-правового захисту біженців та внутрішньо переміщених осіб. Серед учасників заходу були представники міської влади, депутати міської ОТГ Дмитро Манжара, Микола Зоря та Володимир Бамбула, молодша польова радниця Агентства ООН у справах біженців в Україні Віра Шелест, представники громадських об’єднань, освіти та центру зайнятості, директор Золотоніського місцевого центру з надання БВПД Сергій Брус та начальник Золотоніського районного відділу Управління ДМС у Черкаській області Євгеній Озірський.

Під час проведення заходу було обговорено низку важливих питань, серед яких ‒ питання документування біометричними документами внутрішньо переміщених осіб. Євгеній Озірський зазначив, що правила оформлення біометричних документів є єдиними для всіх громадян України і затверджені постановами Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 302 (ID-картка) та від 7 травня 2014 року № 152 (паспорт для виїзду за кордон).

Важливим етапом оформлення будь-якого документа є ідентифікація особи, без якої жодна особа не може бути документована. Рішення щодо оформлення документа або про відмову в його оформленні приймається за результатами ідентифікації та перевірки належності особи до громадянства України.

Якщо доступу до картотек немає (актуально для територій, тимчасово окупованих російсько-терористичними військами – ОРДЛО та Крим), ідентифікацію може бути проведено за інформацією про особу відповідно до наявних державних та єдиних реєстрів, інших інформаційних баз, що перебувають у власності держави або підприємств, установ та організацій.

Вичерпного переліку документів не існує, так само як обов’язку особи надавати такі документи. За відсутності оригіналів можна надати копії, або ж просто інформацію про такі документи – номер, дата та місце видачі тощо. У випадку, якщо за наданими документами ідентифікувати особу не вдається, документування є неможливим.

Додамо, що Всесвітній день біженців – це міжнародний день, призначений Організацією Об’єднаних Націй на честь біженців по всьому світу. Він відзначається щороку 20 червня і визнає силу і мужність людей, які були змушені втекти з рідної країни, щоб уникнути конфліктів чи переслідувань.

Управління ДМС у Черкаській області