У міграційній службі Рівненщини розпочали практику визнання осіб без громадянства

У міграційній службі Рівненщини розпочали практику визнання осіб без громадянства

У міграційній службі Рівненщини розпочали практику  визнання осіб без громадянства

В Рівненській області налічується понад 30 осіб, які не мають визначеного статусу стосовно належності до громадянства. А, відтак – можливості на соціальний захист, безоплатну правову допомогу, легальну працю, навчання та інші права та можливості.

В переважних випадках до таких осіб належать люди, які проживають в Україні протягом багатьох років, часто з часів розпаду колишнього Радянського союзу, але не змогли набути громадянства України чи іншого громадянства через відсутність документації або ж зв`язків з пострадянськими країнами.

У березні цього року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України яка регламентує процедуру визнання особи без громадянства (№ 317 від 24.03.2021). Особи з таким статусом зможуть врегулювати своє перебування шляхом отримання дозволів на тимчасове проживання, доступ до освітніх та медичних послуг.

У червні Рівненським міським відділом та Гощанським районним сектором УДМС у Рівненській області вперше прийнято 2 заяви з проханням про визнання заявників особами без громадянства. 60-річний уродженець РФ та 62-річний – Узбекистану приїхали в Україну по паспортах зразка СРСР. Втративши документи та потрапивши у складні життєві ситуації, не поспішали з їх відновленням.

Позитивний розгляд заяв міграційною службою в майбутньому може стати підставою чоловікам для отримання посвідки на тимчасове проживання, посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон, громадянства України та врегулює їх статус у нашій державі.

Управління ДМС у Рівненській області