Успішний початок документування осіб без громадянства

Успішний початок документування осіб без громадянства

Успішний початок документування осіб без громадянства

Працівники Шевченківського районного відділу ГУ ДМС України у м. Харкові документували Довідкою про звернення за визнанням особою без громадянства пані Олену.

Олена народилася та все життя прожила в Україні, однак на момент її народження мати була особою без громадянства, а батько перебував у громадянстві Російської Федерації. Не дивлячись на те, що батько дівчини згодом набув громадянство України за територіальним походженням за ознакою постійного проживання на території України до 24 серпня 1991 року, належність Олени до громадянства України встановити не вдалося, що завадило отримати паспорт громадянина України.

За правовою допомогою пані Олена звернулася до Харківського офісу благодійного фонду «Право на захист»: завдяки зусиллям адвоката вдалося звернутися до суду за встановленням факту проживання батька Олени на території України до 24 серпня 1991 року та до Генерального консульства РФ у м. Харків – для отримання довідки про відсутність у дівчини громадянства РФ. Кропітка робота дала позитивні результати: всі необхідні документи були підготовлені та, після набуття чинності внесених змін до законодавства України, пані Олена звернулася до Шевченківського районного відділу ГУ ДМС України у м. Харкові. Після проведення відповідної процедури, Олену було документовано Довідкою про звернення за визнанням особою без громадянства – першого офіційного документа, який посвідчує її особу та підтверджує законність перебування на території України.

Пані Олена розуміє, що цей документ – це лише початок довгого шляху до отримання омріяного паспорта громадянина України, але завдяки спільним зусиллям працівників Шевченківського районного відділу ГУ ДМС України у м. Харкові та БФ «Право на захист» вдалося зробити перші (а головне – успішні!) кроки на шляху до мрії.

Головне управління ДМС у Харківській області