Нащадки українських діячів, що набули громадянство України

Нащадки українських діячів, що набули громадянство України

Нащадки українських діячів, що набули громадянство України

Продовжуємо розповідати про відомих особистостей, які відмовилися від іноземного громадянства для того аби набути українське. Цього разу про колишню громадянку Німеччини, батько якої був громадським діячем, членом проводу Організації українських націоналістів - Омелян КОВАЛЬ.

У квітні 2019 року, дочка легендарного діяча, Зореслава Марія Оксана Коваль розпочала процедуру набуття громадянства України, яка в подальшому передбачає вихід із громадянства Німеччини. У липні цього ж року керівником територіального органу прийнято рішення про набуття пані Зореславою українського громадянства, після чого їй вручили перший український паспорт.

Емоції жінку переповнювали, а усмішка з обличчя не сходила, адже тримати в руках паспорт, що засвідчує належність до громадянства рідної держави батьків - це неабияка подія.

Батько, Омелян КОВАЛЬ - в’язень концтабору Аушвіц, евакуйований в Австрію, а разом з іншими в’язнями звільнений у 1945 році американськими військами. У післявоєнний час опинився на еміграції в Німеччині, потім у Бельгії. Своє життя присвятив громадській праці на користь Україні. Після визволення очолював Спілку української молоді Бельгії. Видавав журнали для дітей та молоді «Крилаті» та «Авангард», а також був секретарем, пізніше і головою Головної Ради Українських Громадських Організацій Бельгії, одним із президентів Європейського Конгресу Українців (1992—1995), згодом почесним головою. Довгі роки - членом Ради директорів Світового конгресу українців.

Влітку 2013 року разом з дружиною Іванною та старшою донькою Зореславою повернулися на неньку-Україну. Подружжя Коваль мешкали у Львові, де відійшли у вічність та поховані на Личаківському кладовищі.

За словами доньки Зореслави, її родина тісно спілкувалась із провідником ОУН Степаном Бандерою та його заступником Ярославом Стецьком.

Розповідає, те, що вона виросла в іншій країні у жодному разі не вплинуло на її патріотичний дух. Потужний рівень патріотизму, переданий батьками, зберегли в ній любов до України.

Головне управління ДМС у Львівській області