Спільні зусилля – запорука успіху

Спільні зусилля – запорука успіху

Спільні зусилля – запорука успіху

20 серпня 2021 року регіональним координатором Уповноваженого Верховної Ради України з прав людиниу Хмельницькій області спільно з Філією ДУ «Центр пробації» був організований круглий стіл «Посиленняспроможності органів пробації в роботі з особами, щоготуються до звільнення» з метою розроблення спільної концепції з дотримання прав засуджених осіб.

До участі в заході організаторами були запрошені керівники установ виконання покарань, правозахисних, громадських та волонтерських організацій, обласного центру зайнятості та  Управління ДМС в області.

На зустрічі обговорювалися питання реалізаціїспільного наказу Міністерства юстиції України, Міністерства соціальної політики України, Міністерстваохорони здоров'я України, Міністерства внутрішніхсправ України від 03.04.2018 року №974.5.467.609.280 «Про затвердження Порядку взаємодії установвиконання покарання, уповноважених органів з питаньпробації та суб'єктів соціального патронажу під час підготовки до звільнення осіб, які відбувають покаранняу виді обмеження волі або позбавлення волі на певнийстрок».

Особлива увага під час зустрічі була приділена гострим питанням, що виникають у особи післязвільнення, та шляхам їх вирішення.

Відсутність у особи, що виходить з місць позбавлення волі, паспортного документа тягне за собою низку різноманітних проблем, тому особлива увага працівників УДМС та установ виконання покарань приділяється питанню оформлення паспортів громадянина України засудженим під час їх підготовки до звільнення. Так, впродовж 2020 року міграційникамибуло оформлено та видано засудженим і особам, що звільнилися з місць позбавлення волі, 88 паспортів громадянина України у формі ID-картки, а в початку поточного року – 30.

Впродовж останніх років працівники міграційної служби неодноразово відвідували установи виконання покарань області з метою надання засудженим професійних консультацій щодо оформлення паспортних документів та набуття громадянстваУкраїни, проте пандемія диктує свої закони і вимагає переведення безпосереднього спілкування з засудженими в дистанційних інтерактивний формат,  що також стало предметом обговорення на круглому столі.

Співпраця відомств, установ, громадських і волонтерських організацій з питань соціалізації осіб, що звільняються з місць позбавлення волі, триватиме і надалі, адже лише спільні координовані зусилля – запорука успіху.

Управління ДМС у Хмельницькій області