Міграційники провели зустрічі з іноземними студентами Черкащини

Міграційники провели зустрічі з іноземними студентами Черкащини

Міграційники провели зустрічі з іноземними студентами Черкащини

У межах оперативно-профілактичної операції «Мігрант» працівники секторів організації запобігання нелегальній міграції, реадмісії та видворення Придніпровського відділу у місті Черкаси та Уманського відділу Управління ДМС у Черкаській області провели роз’яснювальну роботу серед іноземних здобувачів вищої освіти та ревізували гуртожитки закладів вищої освіти (ЗВО) у Черкасах та Умані, де проживають іноземні студенти.

Зокрема, зі студентами Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини міграційники говорили про основні засади Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства».

Із представниками закладів вищої освіти, студентами та комендантами гуртожитків ЗВО була проведена роз’яснювальна робота щодо правил перебування іноземців в Україні.

Всі студенти документовані посвідками на тимчасове проживання, що видаються на період навчання, який визначається наказом закладу освіти про встановлення періодів навчання для іноземних студентів. У разі відрахування іноземця, заклад освіти зобов’язаний повідомити Міграційну службу про це.

Міграційники нагадали студентам, що посвідки на тимчасове проживання, видані іноземцям, які прибули в Україну з метою навчання, не дають підстав для працевлаштування. За порушення доведеться нести адміністративну відповідальність за ст. 203 КУпАП, санкція якої визначає застосування штрафу у розмірі від 1 700 грн до 5 100 грн. У подальшому – можливе видворення з території України, що супроводжується забороною в’їзду в Україну строком від 3 до 10 років.

Станом на 1 вересня 2021 року на Черкащині документовано посвідками на тимчасове проживання 684 іноземця, які прибули в Україну з метою навчання та здобувають фах у закладах вищої освіти м. Черкаси та м. Умань. Це громадяни Туркменістану, Російської Федерації, Азербайджану, Кот-д’Івуару, Камеруну, Гвінеї, Індії, Китаю, Лівії, Марокко, Нігерії, Пакистану, Тунісу, Туреччини тощо.

Додамо, що Управління ДМС у Черкаській області проводить роз’яснювальну роботу із представниками закладів вищої освіти Черкаської області щодо законного перебування на території України іноземних громадян, продовження строку перебування, порядку оформлення посвідок на тимчасове проживання, алгоритм дій іноземних студентів після закінчення навчання чи дострокового припинення навчання, а також інформування про зміни міграційного законодавства.

Управління ДМС у Черкаській області