Як отримати посвідку на постійне проживання в Україні

Як отримати посвідку на постійне проживання в Україні

Як отримати посвідку на постійне проживання в Україні

Продовжуємо рубрику «Питання – відповіді».

До УДМС України в Миколаївській області звертаються іноземні громадяни із запитаннями про порядок отримання посвідки на постійне проживання  в Україні.

Порядок процедури отримання посвідки на постійне проживання в України наступний.

Нагадуємо, що з 10.09.2018 територіальні органи ДМС розпочали оформлення та видачу посвідок на тимчасове проживання, а з 04.12.2018- посвідок на постійне проживання з безконтактним електронним носієм.

Для того щоб отримати послугу іноземцю або особі без громадянства, які на законних підставах перебувають в Україні, потрібно звернутись до територіального органу ДМС.

 Увага!

  • іноземці або особи без громадянства, які на законних підставах тимчасово перебувають на території України та які досягли 16-річного віку подають заяви особисто.
  • за іноземців або осіб без громадянства, які на законних підставах тимчасово перебувають на території України та які не досягли 16-річного віку або визнані обмежено дієздатними чи недієздатними, заяви-анкети подають один з батьків (усиновлювачів), з ким проживають особи на підставі дозволу на імміграцію, опікун, піклувальник.

Для оформлення посвідки іноземець або особа без громадянства подають:

1) паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства, з візою типу D, якщо інше не передбачено законодавством і міжнародними договорами України;

2) документ, що посвідчує особу законного представника, та документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, у разі подання документів законним представником;

3) переклад на українську мову сторінки паспортного документа іноземця або документа, що посвідчує особу без громадянства, з особистими даними, засвідчений у встановленому законодавством порядку;

4) копію рішення про надання дозволу на імміграцію;

5) документ, що підтверджує сплату адміністративного збору, або документ про звільнення від його сплати.

Іноземець або особа без громадянства під час подання документів для оформлення посвідки пред’являють працівникові територіального органу/територіального підрозділу ДМС, уповноваженого суб’єкта оригінали документів, зазначених у підпунктах 1, 2 і 5 цього пункту.

Обмін посвідки на постійне проживання здійснюється у разі:

  • зміни інформації, внесеної до посвідки;
  • виявлення помилки в інформації, внесеній до посвідки;
  • закінчення строку дії посвідки;
  • непридатності посвідки для подальшого використання;
  • досягнення іноземцем або особою без громадянства 25- або 45-річного віку (у разі, коли іноземець або особа без громадянства документовані посвідкою, що не містить безконтактного електронного носія).

Для оформлення у зв’язку із втратою або викраденням посвідки, її обміну іноземець або особа без громадянства подають такі документи: посвідку, що підлягає обміну (крім випадків втрати та викрадення):

1) посвідку, що підлягає обміну (крім випадків втрати та викрадення);

2) паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства;

3) переклад на українську мову сторінки паспортного документа іноземця або документа, що посвідчує особу без громадянства, з особистими даними, засвідчений у встановленому законодавством порядку;

4) документи, що підтверджують обставини, у зв’язку з якими посвідка підлягає обміну (за винятком у разі: закінчення строку дії посвідки; непридатності посвідки для подальшого використання; досягнення іноземцем або особою без громадянства 25- або 45-річного віку (у разі, коли іноземець або особа без громадянства документовані посвідкою, що не містить безконтактного електронного носія).

5) документ, що посвідчує особу законного представника, та документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, у разі подання документів законним представником;

6) документ, що підтверджує сплату адміністративного збору, або документ про звільнення від його сплати.

Іноземець або особа без громадянства під час подання документів пред’являють працівникові територіального органу ДМС оригінали документів, зазначених у підпунктах 1, 2, 4—6 цього пункту.

Вартість послуги та пільги:

  • державне мито у розмірі - 85 грн. (відповідно до пункту 6 статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито»);
  • вартість адміністративної послуги у розмірі - 352 грн. (відповідно до Переліку адміністративних послуг у сфері міграції та їх вартості, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 2 листопада 2016 року № 770 «Деякі питання надання адміністративних послуг у сфері міграції»);
  • вартість бланку посвідки на постійне проживання з безконтактним електронним носієм - 315 грн.

Від сплати державного мита звільняються громадяни, віднесені до категорій 1 і 2 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи; інваліди Великої Вітчизняної війни та сім'ї воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, і прирівняні до них у встановленому порядку особи; інваліди I та II груп.

Більш детальну інформацію Ви можете отримати на офіційному сайті ДМС України за посиланням.

Звертаємо увагу, на те що –

  • в період карантину звертатись до підрозділів Міграційної служби потрібно з дотриманням усіх рекомендацій МОЗ України;
  • за порушення іноземцями строку перебування в Україні порушники несуть адміністративну відповідальність.

Управління ДМС у Миколаївській області