УВАГА! ПІД ЧАС ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ АДМІНІСТРАТИВНІ ПОСЛУГИ В ПІДРОЗДІЛАХ ДМС НЕ НАДАЮТЬСЯ!

Буковинські міграційники взяли участь у тренінгу в рамках акції «16 днів проти насильства»

Буковинські міграційники взяли участь у тренінгу в рамках акції «16 днів проти насильства»

Буковинські міграційники взяли участь у тренінгу в рамках акції «16 днів проти насильства»

Чим більше в країні буде людей, обізнаних у своїх правах та легальних інструментах захисту, тим менше українців, незалежно від гендеру,  потерпатимуть від такого ганебного явища, як  насильство у всіх його проявах – від домашніх знущань до міжнародної работоргівлі.

Які бувають види домашнього насильства , який алгоритм дій для тих, хто його зазнає, як попереджувати та протидіяти насильству за ознакою статі, яку інформацію необхідно мати, щоби не опинитися у тенетах сучасних работоргівців, які норми українського законодавства гарантують забезпечення прав та свобод людини та громадянина – ці та інші питання розглядалися під час дистанційного тренінгу для працівників Управління ДМС у Чернівецькій області в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства».

Внутрішній тренер, завідувачка сектору управління персоналом Ельвіра Сулім надала колегам ґрунтовні роз’яснення щодо визначення поняття «насильства» та його різновидів. Також  учасники тренінгу отримали практичні поради щодо алгоритму дій у таких ситуаціях, номери телефонів обласних служб, куди можна звертатися у випадках домашнього насильства, перелік корисних контактів для упередження торгівлі людьми тощо.

Користуючись можливістю зворотного зв’язку, учасники тренінгу в режимі «онлайн» одночасно пройшли пізнавальне тестування щодо визначення особистого рівня обізнаності та розуміння  проявів домашнього насильства та видів відповідальності за скоєння такого насильства за посиланням. Результати опитування для більшості виявилися вельми несподіваними. Бо більшість державних службовців, які  мають вищу освіту та ґрунтовну фахову підготовку, виявилися не надто обізнаними щодо передбачених законодавством можливостей захисту від насильства та юридичної кваліфікації випадків, які взагалі можна вважати проявами насильства.

Підсумовуючи озвучену інформацію, Ельвіра Сулім зазначила, що від початку року на території Чернівецької області складено понад 3400 адміністративних матеріалів про домашнє насильство, співробітники поліції скерували до суду з обвинувальними актами 107 кримінальних проваджень. Така кількість звернень свідчить про те, що наше суспільство потрохи оздоровлюється й  чимало людей відмовляються від позиції жертви.

Тож можемо констатувати, що Україна поступово переходить до переліку цивілізованих держав, де гідність людини, права та інтереси кожного громадянина реально на практиці захищаються, незалежно від того, сильний він чи слабкий, великий чи маленький, здоровий чи хворий, свідомий стосовно власних юридичних гарантій чи неосвічений.

Й тільки активність та небайдужість кожного з нас дозволить зробити цей процес незворотнім, а можливість кривдника безборонно завдавати шкоду іншому – близькою до нуля.

Управління ДМС у Чернівецькій області