УВАГА! ПІД ЧАС ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ АДМІНІСТРАТИВНІ ПОСЛУГИ В ПІДРОЗДІЛАХ ДМС НЕ НАДАЮТЬСЯ!

Захист власних прав починається з поінформованості

Захист власних прав починається з поінформованості

Захист власних прав починається з поінформованості

У світі відзначили Міжнародний день боротьби з насильством стосовно жінок, що започатковував цикл правозахисних дат, умовно об’єднаних у Всесвітню акцію «16 днів проти насильства». Акція триватиме до 10 грудня та буде позначена низкою просвітницьких, роз’яснювальних, меморіальних заходів, під час яких згадуватимуть жертв насильства, міркуватимуть, як уникнути таких ганебних явищ у майбутньому та обговорюватимуть алгоритми дій для виходу з цих ситуацій.

Акція спрямована на фіксацію у масовій свідомості дуже простої думки – ніжодна людина не може бути піддана насильству у будь-якій формі: ані фізичному, ані економічному, ані сексуальному, ані психологічному. Кожен з нас гідний поваги, визнання законних прав людини та громадянина, не повинен погоджуватися на токсичні стосунки та залишатися у позиції жертви.

Це складний шлях, для певної кількості людей на даному етапі можливо навіть неприйнятний. Але все починається з усвідомлення власних прав та законних інструментів для їх захисту. Причому йдеться не лише про окремі глибоко залежні стосунки, в яких один є кривдником, а інший – жертвою, а й про тотальну правову обізнаність суспільства стосовно того, що правники кваліфікують як насильство, а що ні, за які дії передбачена кримінальна відповідальність, за які –адміністративна.

Будете щиро здивовані тим, наскільки саме ви, наш читачу, непоінформовані у цих питаннях. Бо ваше уявлення стосовно того, що власне підпадає під визначення «насильство», насправді дещо відрізняється від трактувань кримінального кодексу України. 

Підвищити розуміння проявів домашнього насильства, а також відповідальності за його скоєння можна за допомогою пізнавального тестування «Б’є – значить сяде», доступного за посиланням.

Управління ДМС у Чернівецькій області