Громадяни України, які є власниками ID-карток, мають можливість отримати послугу з внесення кваліфікованого…

Громадяни України, які є власниками ID-карток, мають можливість отримати послугу з внесення кваліфікованого електронного підпису (КЕП) на безконтактний електронний носій (чіп) ID-картки

Громадяни України, які є власниками ID-карток, мають можливість отримати послугу з внесення кваліфікованого електронного підпису (КЕП) на безконтактний електронний носій (чіп) ID-картки

Продовжуємо рубрику «Питання – відповіді».

До УДМС України в Миколаївській області звертаються громадяни із запитаннями «Що таке КЕП?» «Як він виглядає?», «Для чого він потрібен?».

Сьогодні поговоримо про кваліфікований електронний підпис (КЕП) та відповімо на всі ваші запитання!

Громадяни України, які є власниками ID-карток, мають можливість отримати послугу з внесення кваліфікованого електронного підпису (КЕП) на безконтактний електронний носій (чіп) ID-картки.

Так що таке КЕП?

Кваліфікований електронний підпис (КЕП) – це вид електронного підпису.

Запровадження послуги з внесення кваліфікованого електронного підпису на ID-картку надає громадянам можливість користуватися різноманітними електронними сервісами державних органів, отримувати адміністративні і банківські послуги, відкривати та вести бізнес тощо, не виходячи з дому.

Послуга надається безкоштовно та є доступною для громадян України, які досягли 18-річного віку. Термін дії сертифікатів ключів КЕП становитиме 2 роки. Послуга надається безкоштовно.

Для внесення на ID-картку особистих ключів КЕП власник ID-картки може звернутись до найближчого територіального підрозділу ДМС, незалежно від місця реєстрації громадянина-власника ID.

КЕП захищено двома ключами:

особистий ключ – зберігається у підписувача;

відкритий ключ – публікується в загальнодоступному або спеціалізованому довіднику.

Ви питаєте які переваги використання КЕП?

Використання КЕП забезпечує:

  • юридичну силу електронних документів – Закони України прирівнюють за юридичною силою електронні документи, що підписані КЕП, і документи з власноручним підписом або печаткою, а також створюють правову основу для застосування КЕП і здійснення юридично значимих дій шляхом електронного документообігу.
  • конфіденційність – використовуючи КЕП, ви отримуєте додаткові можливості шифрування документів. Завдяки цьому забезпечується конфіденційність інформації, яка унеможливлює доступ до неї будь-якої особи, що не володіє секретним ключем.
  • удосконалення бізнес-процесів на підприємствах – ведення електронного документообігу на підприємствах значно скорочує об'єми паперової бухгалтерської документації, економить час співробітників і витрати підприємств, пов'язані з укладенням договорів, оформленням платіжних документів та їх пересиланням контрагентові.
  • ведення ділових відносин на сучасному рівні.

Використання КЕП значно прискорює проведення численних комерційних операцій, виключає необхідність додаткових зустрічей і багатогодинних переговорів.

Тому кваліфікований електронний підпис – це ефективне рішення для всіх, хто хоче використовувати новітні технології та бути успішним бізнесменом. Документи, підписані КЕП, можуть бути передані до місця призначення за лічені секунди. Всі учасники електронного документообігу отримують рівні можливості незалежно від їх фізичного розташування.

Досвід універсального використання електронного підпису на ID-паспорті вже давно існує у таких прогресивних країнах як Німеччина, Естонія, Австралія та Сінгапур.

Тому, шановні друзі, чикаємо вас в територіальних підрозділах Управління ДМС України в Миколаївській області.

Але нагадуємо, що при відвідуванні підрозділів міграційної служби необхідно дотримуватись вимог Міністерства охорони здоровʼя, а саме правильно використовувати засоби індивідуального захисту - одягати маску так щоб вона закривала рот та ніс, змінюйте її кожних 2-3 год.

Також ще раз звертаємось до вас з проханням утриматися від відвідування підрозділів ДМС без нагальної потреби!

Ви завжди можете звернутись за всіма питаннями на сторінку у соціальній мережі Facebook за посиланням https://www.facebook.com/UDMSMykolayiv, або за телефоном гарячої лінії (0512) 37-40-07.

Також слід розуміти, що чим більше людей зроблять щеплення, тим швидше заходи профілактики COVID-19 стануть не потрібні, а всі ми зможе повернутися до звичного життя.

Управління ДМС у Миколаївській області