3 грудня - Міжнародний день людей з інвалідністю

3 грудня - Міжнародний день людей з інвалідністю

3 грудня - Міжнародний день людей з інвалідністю

Міжнародний день людей з інвалідністю–Міжнародний день ООН, встановлений резолюцією A/RES/47/3 Генеральної Асамблеї ООН 14 жовтня 1992 року, який відзначається щорічно 3 грудня.

Генеральна Асамблея закликала держави проводити подальшу інтеграцію осіб із інвалідністю в життя суспільства. Міжнародний день людей із інвалідністю не є святом, а покликаний привернути увагу до проблем цих людей, захисту їхніх прав, гідності і благополуччя, акцентує увагу суспільства на перевагах, які воно отримує від участі людей з інвалідністю у політичному, соціальному, економічному і культурному житті. Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства – людей із інвалідністю.

Міжнародний день людей з обмеженими можливостями (IDPWD) дотримується своєї переконаності в тому, що людина за своєю природою не є «інвалідом» ... інвалідність НЕ є особливістю людини. Ми говоримо, що у людей проблеми зі здоров'ям: деякі з нас потребують інвалідних візків для мобілізації; деяким з нас потрібні собаки-поводирі; деякі з нас потребують допоміжних технологій - так само, як деяким з нас потрібні окуляри для читання; або ліки від болю; або інгалятор для лікування астми.
Всі люди мають різні порушення здоров'я в якийсь момент в їхньому житті. Різниця в тому, що в більшості випадків погіршення вашого здоров'я не заважає вам функціонувати, бути залученим або брати участь в житті вашої спільноти.

Міжнародний день людей з обмеженими можливостями (IDPWD) існує, щоб упевнитися в тому, що екологічні та соціальні бар'єри визначені, і допомогти всім працювати разом, щоб їх подолати. Ми ніколи не будемо викорінювати порушення здоров'я ... але, подолавши бар'єри, ми викорінимо інвалідність.

11 червня 2019 року генеральний секретар Антоніу Гутерріш оголосив про початок реалізації Стратегії ООН по інтеграції інвалідів.
В основі сталого прогресу в справі обліку питання інтеграції інвалідів в рамках всіх компонентів роботи Організації Об'єднаних Націй лежить Стратегія Організації Об'єднаних Націй по інтеграції інвалідів. За допомогою Стратегії організації системи Організації Об'єднаних Націй підтверджують, що повне і всебічне здійснення прав людини всіх інвалідів є невід'ємним, цілісним і неподільним елементом всіх прав людини і основних свобод.
Порядок денний до 2030 року спрямований на досягнення благополуччя для всіх жителів планети. Інваліди можуть внести свій посильний внесок у вирішення цього завдання, включаючи діяльність в області пом'якшення наслідків стихійних лих, гуманітарних операцій та містобудування. Уряди, інваліди, організації, що захищають їх права, академічні установи та приватний сектор можуть спільно допомогти в досягненні Цілей в галузі сталого розвитку.

Відзначаючи Міжнародний день інвалідів, прогресивне людство засвідчує цим, що громадяни з обмеженими фізичними можливостями потребують особливої уваги. Для них мають бути створені такі умови, які дадуть змогу відчувати себе рівними серед рівних. Адже саме ставлення до інвалідів визначає ступінь цивілізованості суспільства. Наша держава взяла на себе і виконує конкретні зобов’язання щодо матеріального забезпечення інвалідів, створення для них необхідних правових, соціально-побутових умов життя, надала ряд пільг, конституційно гарантувала рівні з іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства. 

Головне управління ДМС у Донецькій області