У Сумах проведено розширену нараду з питань документування осіб, які відбувають покарання, звільняються…

У Сумах проведено розширену нараду з питань документування осіб, які відбувають покарання, звільняються з місць позбавлення волі, або тимчасово знаходяться в слідчих ізоляторах

У Сумах проведено розширену нараду з питань документування осіб, які відбувають покарання, звільняються з місць позбавлення волі, або тимчасово знаходяться в слідчих ізоляторах

В умовах сьогодення, питання соціальної інтеграції осіб, що звільняються з місць позбавлення волі, або тимчасово знаходяться в слідчих ізоляторах та реалізації прав осіб, які відбувають покарання довічно, постає досить гостро. З метою вирішення проблемних питань щодо покращення процесу оформлення та видачі паспортів громадянина України засудженим особам, які перебувають в установах виконання покарань області, 3 грудня, за ініціативи керівництва Управління ДМС у Сумській області відбулась розширена нарада за участі представників установ виконання покарань та ДУ «Сумський слідчий ізолятор». Окрім того, в нараді взяли участь: представник уповноваженого ВРУ з прав людини Сумської області, представник Української Гельсінської спілки з прав людини у м. Суми, прокурор відділу Сумської обласної прокуратури, керівництво Міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань МЮУ. 

Особливу увагу питанню паспортизації засуджених приділяють, як Державна міграційна служба Сумської області, так і Державна пенітенціарна служба (Установи виконання покарань). Крім того, забезпечення паспортами громадянина України засуджених осіб та їх ресоціалізація після звільнення з місць позбавлення волі  є одним з пріоритетних напрямків під час реалізації завдань та функцій, покладених на зазначені установи.

Так, протягом 11 місяців 2021 року, особам вказаних категорій, структурними (територіальними) підрозділами Управління ДМС у Сумській області оформлено та видано 95 паспортних документів.

Оплата витрат на оформлення паспорта громадянина України відбувається за рахунок засуджених. Для тих, хто з об’єктивних причин або за станом здоров’я  не мають змоги працювати на оплачуваних роботах, адміністрацією установ проводиться робота з представниками державних, громадських та релігійних організацій щодо забезпечення фінансової підтримки таких осіб.

Так, за сприяння Уповноваженого ВРУ з прав людини в Сумській області Дмитра БОЙЧЕНКА та представника Гельсинської спілки у м. Суми Наталії ЄСІНОЇ найближчим часом ще 13 засуджених отримають паспорти громадянина України.

У свою чергу, керівництвом Управління ДМС в Сумської області підпорядкованим підрозділам надано ряд роз’яснень та рекомендацій щодо активізації напрямку роботи в даному напрямку, розроблено алгоритм дій в частині збору необхідних документів, проводяться щоквартальні звірки та наради.

В ході наради опрацьовано процедуру направлення, оформлення та формування документів, необхідних для подальшої паспортизації осіб вказаної категорії, узгоджено ряд організаційних питань.

Довідково: станом на 01.12.2021 року в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах області відбувають покарання 1069 засуджених, з яких лише 70 осіб не мають паспортних документів, переважна більшість з яких - це категорія громадян, які прибули з окупованих територій України взагалі без будь якого з документів, що міг би допомогти встановити та підтвердити особу.  

«Тільки спільна плідна праця всіх зацікавлених державних структур і недержавних організацій в напрямку реалізації суспільних функцій протягом останніх років, надала можливість подолати наявні негативні моменти у роботі з забезпечення засуджених основними документами, що посвідчують особу – паспортами громадянина України», завершуючи нараду підсумувала начальник відділу з питань громадянства, паспортизації, реєстрації та еміграції Управління Людмила СТАРЦЕВА.

Управління ДМС у Сумській області