На Полтавщині вперше видано посвідку на тимчасове проживання громадянці, яку було визнано особою…

На Полтавщині вперше видано посвідку на тимчасове проживання громадянці, яку було визнано особою без громадянства

На Полтавщині вперше видано посвідку на тимчасове проживання громадянці, яку було визнано особою без громадянства

Нагадаємо, з 27 травня цього року в Управлінні Міграційної служби Полтавщини стартував прийом та розгляд заяв про визнання особою без громадянства із застосуванням засобів модернізованої версії підсистеми «Облік іноземців та біженців» відомчої інформаційної системи ДМС.

Наразі на території України проживають без документів, які посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус тисячі осіб, які мають недійсні документи радянського зразка, втратили паспорти колишнього СРСР зразка 1974 року та не мали змоги їх замінити на сучасні документи; які в’їхали у нашу країну дітьми на підставі свідоцтва про народження, але після досягнення повноліття не змогли отримати паспортних документів тощо. 

Цей Порядок визначає процедуру визнання особою без громадянства, яка проводиться Державною Міграційною службою з метою встановлення факту неналежності особи до громадянства будь-якої держави.

Зазначимо, що дана процедура досить тривала. Рішення про визнання особою без громадянства або про відмову у визнанні особою без громадянства приймається протягом шести місяців з дня подання заяви про визнання особою без громадянства, а у деяких випадках може бути продовжено до 12 місяців.

Вищезазначені категорії осіб мають можливість подавати до територіальних органів та підрозділів Державної міграційної служби відповідні заяви про визнання їх особами без громадянства за місцем проживання.

Так, пів року тому першою із такою заявою звернулася до Управління 60-ти річна пані Наталія, яка народилася у Росії, але тривалий час проживає на території України без документів, що посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус. Зі слів заявниці вона багато років тому втратила усі документи та проживає у знайомих.

Наразі за результатами проведення ряду необхідних процедур пані Наталію визнано особою без громадянства та вперше видано посвідку на тимчасове проживання. Відтепер вона зможе користуватися документом для забезпечення своїх прав на території України.

Також має намір оформити закордонний паспорт для особи без громадянства, що дуже важливо для заявниці, адже давно мріяла навідати стареньких батьків, що проживають за кордоном.

До відома. В УДМС у Полтавській області на обліку перебувають 25 осіб, які звернулися із заявою про визнання їх особою без громадянства,  документи, яких наразі перебувають на розгляді.

Управління ДМС у Полтавській області