В Івано-Франківській області вперше особа без громадянства отримала документ на право легального…

В Івано-Франківській області вперше особа без громадянства отримала документ на право легального проживання в Україні

В Івано-Франківській області вперше особа без громадянства отримала документ на право легального проживання в Україні

Пані Галина, яка сьогодні мешкає у Коломийському районі, торік була першою, хто звернувся до міграційної служби Івано-Франківської області з заявою про визнання її особою без громадянства. Зізнається, що урядової постанови «Про деякі питання визнання особою без громадянства», якою було затверджено порядок розгляду заяв осіб цієї категорії, чекала з нетерпінням.

У Городенківському відділі Міграційної служби жінці роз’яснили, які документи необхідно надати для процедури визнання особою без громадянства. А коли справа перейшла у практичну площину, то  розчулена жінка не змогла стримати емоцій і сліз радості. Спочатку пані Галина отримала довідку про звернення за визнанням її особою без громадянства. Це означало, що етнічна українка, яка тривалий час проживала на території РФ і була громадянкою цієї країни, надалі проживатиме в Україні на законних підставах.  Водночас вона нарешті отримає можливість звернутися до міграційної служби з клопотанням про набуття громадянства України.

Це реально працює. Фахівці відділу у справах іноземців, осіб без громадянства та запобігання нелегальній міграції УДМС в області  відпрацювали черговий етап з процедури відновлення повноцінних прав цієї жінки, прийнявши рішення про визнання її особою без громадянства. Таким чином на Різдвяні свята пані Галина мала найкращий і очікуваний подарунок  – посвідку на тимчасове проживання в Україні. З цим ідентифікаційним документом відкриваються нові можливості -  офіційне працевлаштовування, отримання медичної допомоги, соціальних виплат та цілого спектру інших соціальних та економічних привілеїв.

За інформацією відділу у справах іноземців, осіб без громадянства та запобігання нелегальній міграції УДМС в області, на сьогодні у підрозділі розглядаються матеріали за заявою 61-річного уродженця Київщини Володимира про визнання його особою без громадянства.  Свого часу цей чоловік (теж етнічний українець) працював на території Російської Федерації, потім повернувся в Україну. У вирі життєвих перемін та з інших причин він вчасно не подбав про належне оформлення  документів, які б ідентифікували його особу.

Управління ДМС в Івано-Франківській області