Проведено навчання для працівників Головного управління ДМС у Львівській області на тему “Декларування…

Проведено навчання для працівників Головного управління ДМС у Львівській області на тему “Декларування 2022”

Проведено навчання для працівників Головного управління ДМС у Львівській області на тему “Декларування 2022”

“Декларація” - всім відоме слово, яке зобов’язує осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування показувати стан своїх доходів та майна. У загальному щорічна декларація подається відповідно до Закону України “Про запобігання корупції” до 1 квітня наступного за звітним періодом року.

Головний спеціаліст сектору з питань запобігання та виявлення корупції Оксана МАЛЯРСЬКА провела навчання для працівників Головного управління ДМС у Львівській області на тему “Декларування 2022”. 

Зокрема, вона розповіла про нові зміни у Реєстрі декларацій, нову форму декларацій, порядок подання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані та оновлений порядок повідомлення про відкриття валютного рахунку в банку-нерезидентів.

Наголосила і на тому, що необхідно перевірити термін дії електронного цифрового підпису та адресу електронної поштової скриньки у персональному кабінеті Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Крім того, Оксана МАЛЯРСЬКА наголосила, що чергова деклараційна кампанія-2022 стартує з 1 січня та триватиме до 31 березня, а після подання декларації необхідно повідомити сектор з питань запобігання та виявлення корупції не пізніше ніж на наступний день після подання такої декларації. 

Важливим моментом є також те, що неподання або несвоєчасне подання без поважних причин декларації тягне за собою кримінальну відповідальність за ст. 366-3 ККУ та адміністративну відповідальність за ч.1 ст.172-6 КУпАП.

Додамо, навчання пройшло  на платформі GoogleMeet онлайн. Це дозволяє запобігти  скупченню людей та масовому поширенню коронавірусу.

Кілька цікавих фактів з історії: першою оприлюднювати декларації почала Велика Британія — ще 1974 року. Через кілька років — США, у 1980-х більшість європейських країн, починаючи з Іспанії і Італії в 1982, Португалії — 1983 році. В Радянському союзі цього не робили, а в незалежній Україні почали з 1993 року. Хоча насправді система запрацювала лише 1997-го, коли затвердили бланки для декларацій.

Головне управління ДМС у Львівській області