УВАГА! ПІД ЧАС ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ АДМІНІСТРАТИВНІ ПОСЛУГИ В ПІДРОЗДІЛАХ ДМС НЕ НАДАЮТЬСЯ!

Документування осіб, що не можуть пересуватися самостійно

Документування осіб, що не можуть пересуватися самостійно

Документування осіб, що не можуть пересуватися самостійно

Документування осіб, які не можуть пересуватися самостійно у зв’язку з тривалим розладом здоров’я, є однією з важливих складових реалізації в Україні Національної стратегії безбар’єрного простору.

Порядок надання адміністративних послуг таким особам прописано в п. 36 «Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон», затвердженого постановою КМУ від 7 травня 2014 р. № 152 (зі змінами) та п. 36 постанови КМУ від 25 березня 2015 р. № 302 «Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України».

Згідно визначеного алгоритму дій, законний представник особи, яка не може пересуватися самостійно у зв’язку з тривалим розладом здоров’я, повинен звернутися до підрозділу міграційної служби із заявою про оформлення паспортного документа. Такою особою може бути особа, визнана судом опікуном або близькі родичі:

  • батьки,
  • чоловік/дружина,
  • повнолітні діти.

До заяви про оформлення паспортного документа додається висновок медичної комісії, що засвідчує стан здоров’я особи, яка не може пересуватися самостійно. Під час виїзду на місце перебування отримувача адміністративної послуги працівник міграційної служби перевіряє та підтверджує тотожність особи згідно попередньо наданих документів, про що складається акт. У разі відсутності стійких фізичних, психічних, інтелектуальних або сенсорних порушень особа власноручно проставляє підпис на окремому аркуші для подальшого сканування із застосуванням засобів Реєстру.

Для оформлення паспорта громадянина України у вигляді ID-картки законний представник отримувача адміністративної послуги надає:

  • паспорт громадянина України;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків(за наявності);
  • свідоцтво про шлюб (за наявності);
  • свідоцтво про народження дітей (за наявності);
  • квитанцію про оплату вартості адміністративної послуги.

Для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон законний представник отримувача адміністративної послуги надає:

  • 2 кольорових фото 10х15;
  • раніше оформлений закордонний паспорт (за наявності);
  • паспорт громадянина України або свідоцтво про народження (для неповнолітніх осіб);
  • квитанцію про оплату вартості адміністративної послуги.

Оформлення паспортних документів здійснюється у передбаченому законом порядку нормативні терміни.

Виготовлений паспорт громадянина України у вигляду ID-картки або паспорт а громадянина України для виїзду за кордон представник заявника отримує в підрозділі міграційної служби згідно визначеної процедури. 

Управління ДМС у Чернівецькій області