«Держава без бар’єрів»

«Держава без бар’єрів»

«Держава без бар’єрів»

В Україні проживає майже 2,7 мільйона людей з інвалідністю, 7,2 мільйона людей віком від 65 років, щороку приблизно півмільйона наших молодих громадян стають батьками. Водночас, згідно відкритих даних ДМС України, станом на 1 січня 2022 року власників паспортів громадянина України для виїзду за кордон налічувалось загалом 18,4 млн. українців, паспортів громадянина України у вигляді ID-картки – 7,3 млн.

На практиці це означає, що майже половина населення України періодично звертається до органів державної влади для отримання публічних послуг. Тож вкрай важливо, щоб доступ до них був зрозумілим, комфортним та безбар’єрним.

Відповідальність за це покладено на працівників органів державної влади та місцевого самоврядування, які щодня спілкуються з відвідувачами та надають їм певні адміністративні послуги. Міграційна служба є сервісною структурою, одним з найважливіших завдань якої є надання громадянам якісних адміністративних послуг, в тому числі – забезпечення їх доступності в рамках реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні.

  • Як практично забезпечити окремим категоріям відвідувачів доступність адміністративних приміщень, до необхідної інформації та адміністративних послуг?
  • В чому полягають основні принципи безбар’єрності?
  • Як публічним службовцям дотримуватися принципів безбар’єрності у спілкуванні з громадянами?
  • Як протидіяти дискримінації під час працевлаштування на публічну службу?
  • Чому саме від публічних службовців залежить, чи буде держава безбар’єрною для своїх громадян?

Цим та іншим питанням присвячений серіал на освітньому порталі «Дія» «Держава без кордонів», який прослухали 74 співробітника Управління ДМС у Чернівецькій області, з них 70 – державні службовці. Вивчення курсу дозволяє не лише успішно виконувати індивідуальні навчальні програми підвищення кваліфікації державних службовців в рамках самоосвіти, а й застосовувати на практиці принципи інклюзії та безбар’єрності при наданні адміністративних послуг громадянам України.

Управління ДМС у Чернівецькій області