Протидія торгівлі людьми

Протидія торгівлі людьми

Протидія торгівлі людьми

Внаслідок російської агресії  тисячі українців змушені були покинути Україну та вирушити за кордон у пошуках безпечного місця проживання. Жінки з дітьми на руках залишили свої домівки, у більшості випадків, не маючи при собі засобів для існування. У пошуках роботи та покращення соціального становища наші громадяни можуть стати жертвами злочину та     постраждати від торгівлі людьми.  Існують злочинні угрупування, які можуть скористатися уразливим становищем. Вони можуть обманом, шантажем або насильством обмежити свободу жертви та примусити до трудового або сексуального рабства.

Здавалося б, людство давно забуло про явище работоргівлі, яке більшість з нас асоціюють з давньою та середньовічною історією – кріпацтвом, «чорним рабством» та іншими подібними явищами. Проте, як свідчать факти, работоргівля є  цілком сучасною реалією, чиє існування має потужне економічне підґрунтя. Ця проблема має глобальний характер, адже постраждати від торгівлі людьми може людина будь-якого віку, статі, походження, з будь-якою освітою і рівнем достатку.  

Об’єднаними зусиллями світова спільнота може протидіяти торгівлі людьми: підвищення рівня інформованості населення; превентивна робота; виявлення випадків торгівлі людьми; посилення відповідальності за правопорушення, пов’язані з торгівлею людьми; ідентифікація та реабілітація жертв торгівлі людьми; надання всебічної допомоги постраждалим від торгівлі людьми; захист їх правового статусу та соціальна реінтеграція – ось приоритетні завдання суспільства у сфері протидії торгівлі людьми.

Верховна Рада України ухвалила 20.09.2011р. Закон «Про протидію торгівлі людьми». У Законі визначено основні напрями реалізації державної політики, спрямованої на протидію торгівлі людьми; повноваження органів виконавчої влади під час здійснення заходів з протидії торгівлі людьми; механізм запобігання торгівлі людьми, боротьби з нею, надання допомоги та захисту постраждалим особам. Також закон визначає права постраждалих від торгівлі людьми осіб, які звернулися за допомогою; засади міжнародного співробітництва у сфері протидії торгівлі людьми. Крім того, передбачено посилення відповідальності за правопорушення, пов`язані з торгівлею людьми.

Торгівля людьми заборонена і карається законом України за статтею 149 Кримінального кодексу.

Управління ДМС у Чернігівській області