Чи можливо отримати посвідку на проживання в Україні онлайн? Консультують фахівці

Чи можливо отримати посвідку на проживання в Україні онлайн? Консультують фахівці

Чи можливо отримати посвідку на проживання в Україні онлайн? Консультують фахівці

На адресу Центрального міжрегіонального управління ДМС у місті Києві та Київській області надходять звернення від іноземців, які виїхали на початку війни з України та перебувають за її межами. Їх хвилюють проблеми, вирішення яких – у компетенції управління з питань тимчасового та постійного проживання іноземців та осіб без громадянства. Зокрема люди цікавляться, чи можливо подати документи та отримати посвідку на проживання в Україні онлайн?

Консультацію з цього питання надали працівники названого управління, які здійснюють активну роз’яснювальну роботу повсякчас.

Фахівці зауважують: чинним законодавством, а саме: відповідно до Порядку оформлення, видачі, обміну, скасування, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсною та знищення посвідки на тимчасове проживання під час подачі документів іноземцем або особою без громадянства формується заява-анкета та здійснюється отримання біометричних даних, параметрів (відбитки пальців). Тому подача документів для оформлення посвідки на тимчасове проживання в Україні здійснюється іноземцем особисто та документування онлайн неможливе.

В умовах тривалої військової агресії з боку рф згадане управління докладає зусиль, аби надавати якісні адміністративні послуги. Його працівники усвідомлюють, що потреби постраждалого населення, в тому числі іноземців, повернутися до нормального життя, зростають. Отож під керівництвом тодішнього заступника начальника управління Акопа Арустамова вже з початку березня вони почали налагоджувати роботу. Тоді ще війська агресора знаходилися під Києвом, але було зрозуміло, що ворог відступає. А з 15 березня уже відновлено роботу у повному обсязі майже повним складом.

Слід визнати, – війна внесла до роботи управління корективи – значно зменшилася кількість іноземців, які звертаються за адміністративними послугами. Тому наразі прийняття заяв на документування посвідками на постійне, тимчасове проживання, а також продовження терміну перебування в Україні у ЦМУ ДМС у місті Києві та Київській області здійснюється в управлінні, а також ДП «Документ» та центрами надання адміністративних послуг – уповноваженими суб’єктами, з якими поновлена взаємодія.

Наразі управління розпочинає роботу з новелами у законодавстві, що стосуються документування громадян рф. Так, 17 червня уряд України ухвалив постанову про запровадження візового режиму для росіян. З 1 липня 2022 року в Україні запроваджено візовий режим в´їзду для громадян рф. Рішення дозволяє посилити контроль не лише за в´їздом, але й за перебуванням на території нашої держави названих осіб.

Центральне міжрегіональне управління ДМС у м. Києві та Київській області