Особливості забезпечення права на інформацію та звернення

Особливості забезпечення права на інформацію та звернення

Особливості забезпечення права на інформацію та звернення

Кожен громадянин України має право на доступ до публічної інформації, у тому числі і до тої інформації розпорядником якої є Головне управління ДМС у Львівській області, а тим паче під час війни.

Сьогодні, у приміщенні міграційної служби Львівщини відбулася нарада працівників, керівника установи та Регіонального представника Уповноваженого ВРУ з прав людини у Львівській області.

Ярослав СКИБА, начальник Головного управління, розпочав нараду із найголовнішого - які недоліки виникають під час роботи з публічною інформацією.

Про право та забезпечення права на доступ до публічної інформації, про вимоги до запиту на публічну інформацію, методи надання запитів та звернень, про терміни розгляду запитів під час війни та про інше, розповів Руслан КЛАПЧУК (Регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини у Львівській області).

Він наголосив, що під час надання відповідей на запити завжди потрібно звертатися до букви закону, адже право на доступ до інформації є конституційним правом людини, яке передбачене і гарантоване статтею 34 Конституції України. 

Проте, варто наголосити і на тому, що здійснення цих прав може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя.

Додамо, закріплене Конституцією України право на інформацію передбачено, насамперед, Законами України «Про звернення громадян», «Про інформацію», «Про доступ до публічної інформації» та іншими нормативно-правовими актами.

 

Головне управління ДМС у Львівській області