Буковинські міграційники долучилися до Форуму з протидії торгівлі людьми

Буковинські міграційники долучилися до Форуму з протидії торгівлі людьми

Буковинські міграційники долучилися до Форуму з протидії  торгівлі людьми

Напередодні Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми, який традиційно відзначається 30 липня, в Чернівцях відбувся Форум «Жінки. Війна. Безпека: ПротиДій торгівлі людьми», організований Департаментом соціальної політики Чернівецької міської ради спільно з низкою громадських неурядових організацій. В роботі форуму взяв участь представник міграційної служби області – т.в.о. начальника відділу у справах іноземців та осіб без громадянства УДМС у Чернівецькій області Владислав Ксенюк.

Форумчани у відкритій дискусії обговорили низку актуальних питань щодо ризиків торгівлі людьми в умовах воєнного стану в Україні, моніторингу пунктів перетину кордону, порядку надання допомоги постраждалим особам, повноважень структур, що входять до складу МВС України, й зокрема ДМС України, в контексті протидії торгівлі людьми тощо.

Представник Міграційної служби розповів зокрема про послуги, які надає Управління ДМС у Чернівецькій області в умовах воєнного стану. Йшлося про суттєве збільшення попиту на оформлення закордонних паспортів серед буковинців та вимушено переміщених осіб, послугу з вклеювання фото дітей до закордонного паспорта батьків, продовження терміну дії паспорта до 5 років, одночасне оформлення українського та закордонного паспортів, оформлення паспортних документів громадянами України у окремих пунктах ДП «Документ» за кордоном, перший з яких відкрився у м. Варшава в Польщі.

Також Владислав Ксенюк розповів про умови документування іноземців, що набули статусу осіб, які постраждали від торгівлі людьми та порядку дій щодо іноземців, які визнані винними у таких протиправних діях.

Свою промову він ілюстрував реальною історією про жінку, яка проживала на території Чернівецької області без жодних документів, що посвідчують особу, та кілька років тому потрапила в рабство до ромської родини. Вона була документована довідкою про визнання особою без громадянства та в подальшому – посвідкою на тимчасове проживання в Україні.

Для людини, яка на власному гіркому досвіді дізналася, що таке безправне рабське становище та нелюдські умови утримання в неволі, отримання документа, що посвідчує особу означало, окрім усього іншого, ще й право на людську гідність та повагу до особистості. Тож звичайна процедура видачі посвідки перетворилася на вельми емоційну, зі слізьми на очах важливу подію у житті конкретної людини, якій міграційна служба змогла надати фахову допомогу.

Управління ДМС у Чернівецькій області