В Чернівцях документували українським паспортом дівчину, яка 25 років прожила в Україні без жодних…

В Чернівцях документували українським паспортом дівчину, яка 25 років прожила в Україні без жодних документів

В Чернівцях документували українським паспортом дівчину, яка  25 років прожила в Україні без жодних документів

«Ви хто і ким доводитеся дитині?», - суворо розпитували породілля співробітники поліції та лікарі пологового. «Юридично – ніхто і по документам – ніким», – видушувала крізь сльози гіркі слова молода мама. Тоді все уладнали та дозволили бабусі, що мала українській паспорт, оформити немовлятко тимчасово на неї та забрати врешті новонароджену додому.

Таких драматичних історій у свої 25 років Анастасія Бранашко має за плечима чимало й розповідати про них може годинами. Дівчина народилася у Чернівцях, однак батьки на той час були громадянами Республіки Молдова і за законом могли оформити на дочку лише свідоцтво про народження. З цим документом Настя закінчила школу і вже у дорослому житті усвідомила, які обмеження накладає на неї відсутність громадянства та українського паспорта.

Навчатися та здобувати обраний фах, офіційно працевлаштуватися, вийти за коханого заміж з урочистим розписом у РАЦСі, користуватися залізничним транспортом, відкрити банківську картку, поїхати за кордон на відпочинок, отримати державну допомогу на дитину – все це було зась, бо ж юридично ти ніхто.

Із прийняттям Постанови № 317 від 24.03.2021 «Про деякі питання визнання особою без громадянства», якою було значно спрощено документування осіб без громадянства, для Насті стала можливою легалізація в Україні.

Дівчина була однією з перших в області, хто звернувся із відповідною заявою до підрозділу міграційної служби у справах іноземців та осіб без громадянства. Процес встановлення особи, документування довідкою про визнання особою без громадянства, відтак посвідкою на тимчасове проживання та врешті омріяним паспортом громадянина України був складним і нешвидким.

Але тепер вона дивиться у майбутнє більш упевнено, навіть попри драматичні події в державі. Бо за кілька місяців в їхній родині з’явиться ще одне малятко. Й ким малечі доводитиметься його мама та яке громадянство дитина матиме згодом, питань не виникатиме вже ні в кого.

Управління ДМС у Чернівецькій області