Як міграційники Дніпропетровщини працюють під час війни

Як міграційники Дніпропетровщини працюють під час війни

Як міграційники Дніпропетровщини працюють під час війни

Лютий - початок повномасштабної війни, перші удари по Дніпропетровщині.

О 5-ій ранку 24 лютого в Дніпрі пролунали перші вибухи. Страх, паніка та сприйняття дійсності….

Того ж дня стало очевидним: команда міграційників готова й надалі виконувати свої обов’язки,  хоча вже в умовах війни.

І ось майже вісім місяців Дніпропетровщина тримає оборону не лише на передовій, а й у тилу.

Усі штатні питання, які в мирний час вирішувалися простіше і швидше, сьогодні вимагають більше зусиль та прийняття додаткових заходів для їх реалізації.

Тож про роботу міграційної служби нашого регіону в умовах воєнного стану йтиметься далі. Та й час підводити підсумки роботи за три квартали поточного року.

На сьогоднішній день ситуація з виготовленням паспортів динамічно змінюється в позитивному напрямку, хоча з самого початку воєнного стану, введеного на території України через російську агресію, вона не була сталою і часто змінювалась.

І як результат – маємо терміни оформлення паспортів, максимально наближені до довоєнних.

Важливо, що наші територіальні підрозділи ГУДМС попри важкі умови, а це постійні обстріли Нікопольського, Криворізького, Синельниківського районів, продовжують працювати та надавати адміністративні послуги населенню.

Адже діяльність всіх відділів, задіяних у процесі оформлення та видачі паспортів, спрямована на те, щоб громадяни отримали паспортні документи якомога швидше.

З початку 2022 року міграційною службою Дніпропетровської області вже оформлено понад 300 000 біометричних документів.

Цей показник характеризує збільшення у порівнянні з аналогічним періодом минулого року більш як на 100 000 оформлених документів.

Одночасно з цим міграційна служба продовжує надавати громадянам України наступні адміністративні послуги:

до більш як 11 тисяч закордонних паспортів внесена відмітка про продовження терміну дії строком до 5 років; 
до понад 9 тисяч закордонних паспортів здійснено вклеювання фотокарток дітей власників документів.

Особлива увага приділяється максимально оперативному вирішенню питання документування поранених захисників України та осіб звільнених з полону, зокрема сприянню під час оформлення їм документів для виїзду за кордон на лікування чи реабілітацію.

 Підвищена увага до сучасної міграційної кризи та до ризиків, визначення протидії неврегульованій міграції, як пріоритетного напрямку роботи міграційної служби, що є одним з чинників національної безпеки України, спричинена виникненням перед державою необхідності протидіяти їй як небажаному, шкідливому, суспільно небезпечному явищу.

Особливо гостро це питання стоїть в умовах дії воєнного стану через агресію з боку росії.

Адже непоодинокі випадки, коли саме нелегалами з рф скоюються правопорушення.

Цілеспрямований, організований та регулюючий процес, налагоджений при взаємодії міграційної служби Дніпропетровської області та представників правоохоронних органів, стоїть на захисті національного ринку трудових ресурсів, забезпеченні державної безпеки та громадського порядку.

Мовою цифр – 514  виявлених неврегульованих мігрантів на території області за 9 місяців поточного року.

Відносно них прийняті рішення про примусове повернення до країни походження та примусове видворення за межі України.

Ми і надалі плануємо продовжувати посилення складової національної безпеки в сфері міграції, зокрема в напрямку безпеки документів та протидії нелегальній міграції.

Однією з умов розбудови правової держави на сучасному етапі є визначення  напрямів  її  міграційної  політики  та  вдосконалення системи державного управління міграційними процесами відповідно до міжнародних стандартів у сфері реалізації прав людини.

Команда міграційної служби Дніпропетровської області й надалі буде забезпечувати виконання основних завдань, які ставить держава і суспільство. 

А поки ми продовжуємо працювати єдиним з країною фронтом. 

Головне управління ДМС у Дніпропетровській області