Практичні аспекти документування іноземців в умовах воєнного стану обговорили під час онлайн-наради…

Практичні аспекти документування іноземців в умовах воєнного стану обговорили під час онлайн-наради у Черкасах

Практичні аспекти документування іноземців в умовах воєнного стану обговорили під час онлайн-наради у Черкасах

Працівники відділу у справах іноземців та осіб без громадянства Управління ДМС у Черкаській області провели  онлайн-нараду з керівниками територіальних підрозділів щодо порядку надання іноземцям та особам без громадянства адміністративних послуг у сфері міграції в умовах воєнного стану з урахуванням останніх змін в законодавстві. Особливу увагу зосередили на практичному застосуванні постанов КМУ від 21.10.2022 № 1202 «Деякі питання реалізації актів законодавства у сфері міграції в умовах воєнного стану» та від 01.11.2022 № 1232 «Деякі питання надання Державною міграційною службою адміністративних послуг в умовах воєнного стану».

09 листопада 2022 року набирала чинності ПКМУ від 01.11.2022 № 1232, якою визначено особливості надання територіальними органами та підрозділами ДМС адміністративних послуг громадянам російської федерації у період воєнного стану та протягом 30 календарних днів з дня його припинення або скасування або до набрання чинності закону щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з державою-агресором.

Зокрема, зупиняється розгляд заяв громадян російської федерації про оформлення дозволу на імміграцію, оформлення та обміну посвідок на постійне чи тимчасове проживання, поданих до набрання чинності цією постановою. Крім того, громадянам рф відмовлятимуть у прийнятті нових заяв.

Проте визначено категорію громадян рф, на яких ці обмеження не поширюються. До них відносяться близькі родичі (чоловік чи дружина громадянина України, діти або батьки громадян України, повнорідний брат чи сестра, дід чи баба, онук чи онука громадян України), особи, які прослужили у Збройних Силах України три і більше років та особи, які, відповідно до закону, прибули в Україну для працевлаштування тощо.

Такі особи повинні протягом 30 днів звернутися за обміном посвідки на тимчасове проживання, якщо строк звернення за обміном посвідки на тимчасове проживання настав у період з 24 лютого 2022 року до 9 листопада 2022 року. Після 8 грудня подати заяву на обмін посвідки на тимчасове проживання потрібно не пізніше ніж за 15 робочих днів до закінчення строку дії посвідки.

Всі інші громадяни РФ, які не виїхали з України та у яких припинилися підстави для перебування на території України, підлягають притягненню до адміністративної відповідальності на підставах та в порядку, визначених Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Зазначимо, що документування осіб без громадянства відбувається із застосуванням засобів модернізованої версії підсистеми «Облік іноземців та біженців» єдиної інформаційно-аналітичної системи управління міграційними процесами.

Управління ДМС у Черкаській області