ДМС продовжує активну роботу на деокупованій Харківщині

ДМС продовжує активну роботу на деокупованій Харківщині

ДМС продовжує активну роботу на деокупованій Харківщині

У вересні 2022 року в результаті успішного контрнаступу Збройні сили України звільнили більшу частину Харківської області. Працівники Державної міграційної служби оперативно відновили роботу на деокупованих територіях. 

Кожна особиста історія українців, які стали жертвами війни, не лишає байдужими працівників ДМС. 

З вересня в повному обсязі відновив роботу Балаклійський відділ ГУ ДМС у Харківській області. У місто під українським прапором повертаються місцеві жителі. Наразі балаклійці отримують паспорти, які оформили на заході України.

У селищі Шевченкове на Харківщині після деокупації не було ані електроенергії, ані зв’язку, тому першою туди прибула мобільна бригада Міграційної служби Харківської області. З початку її роботи працівники ДМС відновлювали втрачені і знищені документи. Наразі Шевченківський сектор працює у повному обсязі. 

Окрім чималих руйнувань, кривава війна, розв’язана Росією, розлучила тисячі українських батьків з їхніми дітьми. Нещодавно до підрозділу ДМС з району активних бойових дій військові привезли 14-річного хлопчика, якого викрали окупанти. Міграційники Шевченківського сектору оформили дитині паспорт громадянина України. Тепер маленький українець чекає на зустріч з батьками, які досі вимушено перебувають на окупованій території.

Повертається до повноцінного життя і незламний Ізюм, в який ЗСУ героїчно повернули український прапор. Будівлю, де знаходився Ізюмський відділ ДМС, було повністю знищено під час ворожого ракетного обстрілу. Поки триває процес оформлення нового приміщення у місті Ізюм, щочетверга працює мобільний комплекс ДМС. Лише у перший день роботи комплексу до міграційників звернулось понад 100 осіб для отримання консультацій по відновленню втраченого паспорта.

Протягом листопада-грудня 2022 року до Ізюмського відділу за допомогою приходили й громадяни похилого віку, люди з інвалідністю, які сім місяців знаходились в окупації, не отримували жодної соціальної допомоги, а військові РФ незаконно і нахабно знищили їхні паспортні документи. 

Окрім допомоги простим громадянам, працівники Ізюмського відділу ГУ ДМС у Харківській області розв'язують проблеми й з документування військових, які втратили свої паспорти під час бойових дій.

За словами працівників ДМС регіону найбільша кількість звернень під час війни надійшла від 14-річних українців щодо отримання паспорта громадянина України. Свої перші документи діти забирають з вигуками: «Слава Україні!». 

Тож Державна міграційна служба щодня продовжує свою активну роботу на вільній території України, щоб кожен наш громадянин мав можливість користуватися послугами й отримувати соціальну допомогу, навіть у такий скрутний для нашої Батьківщини час.

Тримаємо стрій і рухаємося разом до Перемоги!

Головне управління ДМС у Харківській області