На Буковині підбили підсумки роботи за рік: в умовах воєнного стану забезпечено майже вдвічі більше…

На Буковині підбили підсумки роботи за рік: в умовах воєнного стану забезпечено майже вдвічі більше надходжень до державного та місцевих бюджетів

На Буковині підбили підсумки роботи за рік: в умовах воєнного стану забезпечено майже вдвічі більше надходжень до державного та місцевих бюджетів

Рік, що минає – вочевидь найдраматичніший в сучасній українській історії – став часом викликів та випробувань для всіх міграційників, в тому числі і для працівників УДМС у Чернівецькій області. В драматичних обставинах, в яких мимоволі опинилася вся країна, державна міграційна служба була вимушена оперативно адаптуватися до нагальних потреб отримувачів адміністративних послуг, переліки та нормативна база яких істотно змінилися згідно вимог воєнного стану. Тож і підсумки роботи за рік, що підбивалися під час розширеної службової наради в Управлінні ДМС у Чернівецькій області, містили низку нелінійних висновків, які важко порівнювати з показниками роботи за минулі роки.

Так, в ситуації, коли чимало наших краян та мешканців тимчасово окупованих територій намагалися чимшвидше вивезти за кордон дітей, законодавці спільно з фахівцями ДМС прийняли компромісне рішення, яке однак дало змогу суттєво зменшити навантаження на єдине в країні підприємство з друку паспортів та водночас максимально швидко задовольнити гарячий попит на закордонні паспорти. Зокрема, законодавець у співпраці з фахівцями ДМС дозволив тимчасово повернутися до застарілої практики вклеювання фото дітей до закордонних паспортів, а також – запровадив можливість пролонгування до 5 років паспортного документа, термін дії якого закінчився. Впродовж року в підрозділах міграційної служби області цими послугами скористалося 12,9 та 12,3 тисяч громадян відповідно.

Революційним в умовах воєнного стану стало також запровадження послуги з одночасного оформлення паспорта громадянина України у вигляді ID-картки та закордонного паспорта. Її впровадження дозволило громадянам, які потребували оформлення двох паспортів, скоротити удвічі час очікування готових документів. В умовах, коли утікачі з окупованих областей тимчасово мешкали на Буковині у гуртожитках чи вимушено винаймали житло, це стало істотним полегшенням вельми драматичній ситуації вимушеного переселення. Загалом підрозділами міграційної служби Чернівецької області було надано понад 4 тисяч послуг з одночасного оформлення двох паспортних документів. Позначився воєнний стан і на показниках надання найпопулярніших адміністративних послуг – оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Так, у порівнянні з минулим роком ID-карток було оформлено дещо менше: понад 31 тисячу проти майже 45 тисяч минулоріч. Водночас закордонних паспортів зі зрозумілих причин було оформлено на третину більше, ніж у 2021-му – понад 102 тисячі проти майже 65-ти.

Вплинули цьогорічні реалії на результати роботи УДМС у Чернівецькій області і в напрямку роботи з іноземцями та ОБГ, де за окремими показниками спостерігалося зменшення кількості наданих адміністративних послуг мало не вдвічі. Зокрема дозволів на еміграцію було оформлено в 1,8 разів менше, ніж у минулому році (123), посвідок на постійне проживання – на 40% менше (261), на тимчасове – мінус 19% (805). Загалом в році, що спливає, за зазначеним напрямком роботи було надано на 30% менше адміністративних послуг, аніж минулоріч.

Відчутно вплинули на міграційну ситуацію в області тимчасові зміни законодавства, запроваджені на період воєнного стану – зокрема: встановлення додаткових правових та соціальних гарантій для громадян Республіки Польща, які перебувають на території України, визнання законності перебування іноземців та осіб без громадянства (крім громадян рф) строк дії посвідок яких закінчився або підлягає обміну відповідно до законодавства після 24 лютого 2022 року та надання їм права на в’їзд в Україну на період воєнного стану та протягом 30 календарних днів з дня його припинення або скасування, встановленням певних особливостей надання адміністративних послуг громадянам рф тощо.

Однак, попри усі складнощі роботи, фінансовий рік для буковинських міграційників завершився майже з двозначним збільшенням надходжень – майже 19 мільйонів гривень до державної скарбниці та понад 46 мілйьонів до місцевих бюджетів.

Завершуючи роботу розширеної службової наради, т.в.о. начальника УДМС у Чернівецькій області Василь Паращук подякував колегам за результативну працю у році що минає та наголосив, що попри складну ситуацію в країні цінності міграційної служби залишатимуться незмінними і в наступному році – це надання якісних міграційних послуг населенню, контроль за міграційною ситуацією та дотриманням міграційного законодавства, забезпечення належної комунікації з отримувачами послуг у сферах міграції.

Управління ДМС у Чернівецькій області