Від паспорта Королівства Румунія до української ID-картки: 94-річна вижничанка оформила паспорт…

Від паспорта Королівства Румунія до української ID-картки: 94-річна вижничанка оформила паспорт сучасного зразка

Від паспорта Королівства Румунія до української ID-картки: 94-річна вижничанка оформила паспорт сучасного зразка

Параска Михайлівна Вірста народилася за часів, коли Буковина була частиною королівсько-боярської Румунії. Зовсім юною дівчинкою вона стала свідком приєднання рідного краю у складі Північної Буковини до радянської України та на власні очі бачила, як невдовзі Вижниччину загарбали гітлерівці.

Пані Параска прожила велике нелегке життя, що припало на період радянської окупації та згодом – на сучасну історичну добу суверенної незалежної України. Вона бачила, як змінюється з часом паспортна система, що довгий час залишалася інструментом контролю й нагляду за населенням, засобом обмеження громадянських прав – зокрема на свободу пересування, вільний вибір місця роботи та проживання.

Наприкінці 1940-го  року в СРСР було прийняте нове Положення про паспорти, в якому проголошувалося запровадження паспортної системи, в тому числі на території нещодавно приєднаних Бессарабії та Північної Буковини, з її рідною Вижницею включно. Однак сільські мешканці за радянських часів довгий час взагалі не мали жодних паспортів й не могли без спеціального дозволу залишити місце проживання більше ніж на 30 діб. Тож нащадки славетних ватагів опришків Лук’яна Кобилиці та Олекси Довбуша, що родом саме з цих карпатських місць, довгий час фактично перебували в статусі кріпаків.  

Лише після 1974 року Параска Михайлівна разом з односельцями отримала врешті можливість оформити паспорт СРСР з червоною обкладинкою. За 20 років його замінив паспорт незалежної України з синьою палітуркою. І ось майже за 30 років прийшов час отримувати новий документ сучасного зразка, що містить безконтактний електронний носій.

Працівники міграційної служби розповіли жінці про його переваги –  ніхто не скористається таким паспортом зі злочинною метою у разі втрати чи викрадення, вона отримає можливість дистанційно отримувати адміністративні та банківські послуги, зможе користуватися мобільним за стосунком «Дія» тощо.

Пані Параска каже, що її покоління свого часу навіть уявити собі не могло, що паспорт може давати людині такий рівень свободи, замість поневолення, що довелося пережити їй.

Управління ДМС у Чернівецькій області