У Хотині оформили закордонні паспорти двом немовлятам

У Хотині оформили закордонні паспорти двом немовлятам

У Хотині оформили закордонні паспорти двом немовлятам

Міграційним законодавством не передбачена можливість оформлення окремого паспорта для виїзду за кордон для неповнолітніх осіб, як відсутня й різниця у вартості такого документа для маленьких і дорослих. Немає також  правових обмежень стосовно віку власників закордонного паспорта. Тож юному громадянину або громадянці України може бути, умовно кажучи, 2 дні або й навіть 2 години від народження, а батьки за потреби вже мають право звертатися до підрозділу міграційної служби для оформлення дитині уніфікованого як для дорослих, так і для маленьких документа – паспорта для виїзду за кордон.

Саме такою можливістю і скористалися молоді мами Ангеліна Співак та Крістіна Рогожа, які звернулися до Хотинського відділу УДМС у Чернівецькій області для отримання такої послуги для своїх синочків Дмитрика та Нікіти, котрі народилися наприкінці 2022 року. Обидві мами вирішили оформити документ для вивезення дітей за межі країни у разі виникнення серйозної загрози їхньому життю та здоров’ю.

Згідно порядку оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, молоді жінки надали працівникам міграційної служби необхідні документи:

  • заяву-анкету,
  • паспорт громадянина України,
  • свідоцтво про народження дитини,
  • документ, що підтверджує сплату адміністративного збору за отриману послугу.

Додамо лише, що для оформлення закордонного паспорта зовсім необов’язково приносити таких малесеньких діток до підрозділу міграційної служби. У випадку, якщо ви не берете дитину з собою, необхідно попередньо зробити одну фотокартку розміром 10х15 см для подальшого внесення відцифрованого образу обличчя особи до Єдиного державного демографічного реєстру.

Такою можливістю можуть скористатися батьки дітей, котрі ще не мають повні 12 років. Саме з цього віку у дітей сканують відбитки пальців під час оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, тож їхня присутність у підрозділі під час оформлення закордонного паспорта вже є обов’язковою.

Управління ДМС у Чернівецькій області