Невже у мене є паспорт?! На Полтавщині міграційники документують осіб ромської національності

Невже у мене є паспорт?! На Полтавщині міграційники документують осіб ромської національності

Невже у мене є паспорт?! На Полтавщині міграційники документують осіб ромської національності

Людина без документів не спроможна легально працювати, забезпечувати гідне життя собі та своїй родині, не має доступу до реалізації права на освіту та багатьох інших базових прав людини і є фактично невидимою для держави.

Законодавство України передбачає рівноправний доступ громадян до отримання ідентифікаційних документів, у тому числі і паспортних. Проте, як свідчить практика, найбільше недокументованих громадян саме серед осіб ромської національності.

Процес документування таких осіб інколи буває дуже складним, але його результат приносить позитивні емоції не тільки власнику паспорта, а й міграційникам, які прикладають чимало зусиль для його оформлення.

Так, на днях до Крюківського відділу у м. Кременчуці Міграційної служби Полтавщини звернулися за допомогою у документуванні паспортом громадянина України особи ромської національності.

«Невже у мене є паспорт?!» - такі були перші слова пана Василя при його отриманні. Щира посмішка і наступне питання «А де отримати податковий код? А де зареєструвати місце проживання?» Ніби такі прості речі, а людина радіє немов заново народилася.

А ось у пана Сергія, через життєві обставини, ситуація з документуванням складніша і до звернення в міграційну службу потребувала фахового правового втручання для відновлення документа про народження. На допомогу йому прийшли спеціалісти Благодійного фонду «Право на захист», які під час війни надають безоплатну юридичну допомогу недокументованим людям.

Маємо надію, що пан Сергій за результатом проведення процедури встановлення особи отримає свій перший паспорт.

8 квітня світ відзначає Міжнародний день ромів. Щиро вітаємо таку яскраву національну спільноту України і бажаємо вчасно отримувати паспорти щоб бути рівноправними громадянами українського суспільства.

Управління ДМС у Полтавській області