УВАГА! ПІД ЧАС ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ АДМІНІСТРАТИВНІ ПОСЛУГИ В ПІДРОЗДІЛАХ ДМС НЕ НАДАЮТЬСЯ!

В Чернівцях вивчали останні зміни до Правил етичної поведінки державних службовців

В Чернівцях вивчали останні зміни до Правил етичної поведінки державних службовців

В Чернівцях вивчали останні зміни до Правил етичної поведінки  державних службовців

Драматичні реалії воєнної доби, розвиток цифрових технологій та соціальних мереж, поступове дорослішання українського суспільства та його самоусвідомлення у почутті гідності та власних правах висувають щораз вищі вимоги до представників різних гілок влади, які керуються у свої діяльності «Правилами етичної поведінки державних службовців».

Саме тому документ періодично доповнюється окремими новелами, які відображають найактуальніші сучасні вимоги до державної служби та підвищують планку відповідальності державних службовців до прийняття рішень, стилю життя та способу спілкування з громадянами.

В березні 2023 року Мінюстом України до вказаних «Правил…» будо внесено окремі зміни, вивченню яких присвятили внутрішнє навчання для працівників УДМС у Чернівецькій області завідувачка сектору управління персоналом Ельвіра Сулім та головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції Іван Бзовик.

Окрім всім відомих, «канонічних» норм, таких як неухильне дотримання етики та високої культури спілкування, ставлення з повагою до прав свобод та законних інтересів людини, недопущення дискримінації за будь-якими ознаками йшлося також про коректну поведінку держслужбовців з громадянами у разі виникнення конфліктних ситуацій, право не виконувати рішення керівництва, якщо ті суперечать вимогам закону, розважливу поведінку держслужбовців у соцмережах й необхідність зміцнювати своєю поведінкою авторитет державної служби тощо. Важливою новацією до «Правил…» став також пункт про заборону, протидію та припинення мобінгу (цькуванню) як стосовно членів колективу, так і щодо громадян.

У контексті протидії корупції учасники навчання говорили про пріоритет інтересів держави під час виконання держслужбовцями своїх професійних обов’язків, неупередженість та політичну нейтральність, недопущення конфлікту інтересів тощо.

Важливим пунктом «Правил…» є норма про захист держслужбовців у випадку порушення їх прав з боку колег чи керівництва, яка дозволяє захищати себе всіма передбаченими законом способами.

У сукупності норм та постулатів документ утверджує демократичну модель суспільства, де кожен громадянин навчений реально на практиці відстоювати свої права, захищати власні інтереси та людську гідність.

Управління ДМС у Чернівецькій області