Буковинські міграційники долучилися до проведення Дня вишиванки

Буковинські міграційники долучилися до проведення Дня вишиванки

Буковинські міграційники долучилися до проведення Дня  вишиванки

У підрозділах міграційної служби Чернівецької області сьогодні панує особливий святковий настрій – адже в кожному кабінеті тут рясніє в очах від вишиваного різноквіття. Причому, у національних строях можна побачити не лише співробітників, а й багатьох наших відвідувачів, що зайвий раз підкреслює глибоко народне походження цього свята.

Пишаємося тим, що день української вишиванки розпочався саме тут, на Буковині. У 2006-му році його започаткували студенти ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Але камерне культурно-мистецьке дійство не обмежилося стінами одного вишу і дуже швидко, ніким не кероване й абсолютно автономно від чиєїсь вказівки виплеснулося на чернівецькі вулиці. Тоді побачити у вишиванці водія таксі, продавчиню в магазині чи зграйку молоді для багатьох чернівчан було цілковитою несподіванкою та приємним здивуванням.

За роки свято набуло статусу міжнародного та наочно проявляє в країні та за її межами у надбаннях матеріальної спадщини прадавню українську цивілізацію. Й повсюдно в світі, нічого окрім захоплення, щирих посмішок та позитиву, в притомних людей українська вишиванка не викликає.

Вже давно канули в небуття часи, коли носіння вишиваних сорочок та спілкування солов’їною сприймалося в Україні щонайменше як селюцтво або ще гірше – як демарш, прояв громадянської непокори чи «дрібнобуржуазного націоналізму». Кожен рік юної української незалежності приносить нам нові сенси на шляху до самоусвідомлення й розуміння власної ідентичності. Чимало наших співгромадян за цей час, мов розчищене джерело, віднайшли у собі українство. А рік тому багатьом з них довелося також віднайти у собі силу духу відважних козаків та стати вояками, якими нині захоплюється увесь світ.

Саме завдяки нашим славним захисникам і захисницям Україна сьогодні, навіть під час війни, має можливість святкувати день повернення до себе справжніх – щедрих на добро, працьовитих, талановитих, щирих та гарних, з власною історією, культурою та мовою. І чим глибшим буде це усвідомлення, тим менш ймовірним стане наше повернення у минуле й перевдягання у ватяники та тюремні роби.

Управління ДМС у Чернівецькій області