Представники ЦМУ ДМС у м. Києві та Київській області взяли участь у Міжнародній науково-практичній…

Представники ЦМУ ДМС у м. Києві та Київській області взяли участь у Міжнародній науково-практичній конференції

Представники ЦМУ ДМС у м. Києві та Київській області взяли участь у Міжнародній науково-практичній конференції

Заступник начальника Центрального міжрегіонального управління державної міграційної служби у м. Києві та Київській області Дмитро Лемеш та начальник управління юридичного забезпечення ЦМУ ДМС у м. Києві та Київській області Андрій Лелеко взяли учать в онлайн-засіданні Міжнародної науково-практичної конференції «Фінансові розслідування: імплементація світового досвіду в Україні».

Зокрема, у своїй доповіді Дмитро Лемеш порушив питання «Правових аспектів порушення правил перетину кордону України». Він наголосив, що на сьогодні саме незаконний перетин кордону є одним з найбільш поширених правопорушень.

«З початку повномасштабного російського вторгнення ця проблема стала особливо актуальною в першу чергу саме для громадян України. Прагнучи захистити себе від ризиків, які несе війна, люди часто перетинали державний кордон з порушеннями. Як правило, людина або перетинає кордон у місці, яке для цього не встановлено, або робить це за невідповідними документами, або взагалі подає не достовірну інформацію про себе», - зазначив Лемеш.

Разом з тим, він звернув увагу, що попри складний час, існують певні правила. І те, що вони зараз є пом’якшеними, не скасовує їх дію.

«З огляду на те, що суспільна та воєнна обстановка є динамічною, уповноважені органи роблять потрібні зміни з її урахуванням на конкретний момент часу. Тож добре буде відслідковувати ці зміни саме на офіційному сайті ДМС України», - закликає Лемеш.

Окрему увагу він приділив питанню втрати документів українцями за кордоном та нагадав, що ДМС розпочала роботу ДП «Документ» і громадяни України можуть подати заявки на оформлення паспортних документів за кордоном. На сьогодні такі підрозділи працюють у Польщі, Словаччині, Чехії, Німеччині, Італії та Туреччині. Детальніше про їх роботу можна дізнатися за посиланням.

Своєю чергою Андрій Лелеко порушив питання «Правового та дипломатичного захисту державою громадян за кордоном», яке є одним з найбільш спірних та суперечливих в доктрині міжнародного права та практиці міждержавних відносин. Він наголосив, що Україна захищає своїх громадян, що знаходяться за кордоном, згідно з Конституцією України. Ця норма має вищу юридичну силу стосовно інших нормативно-правових актів України, в яких вона деталізується.

Зазначимо, що захід відбувся на базі Навчально-наукового інституту економічної безпеки та митної справи Державного податкового університету та за його результатами опублікований збірник тез наукових праць учасників.

Центральне міжрегіональне управління ДМС у м. Києві та Київській області