УВАГА! ПІД ЧАС ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ АДМІНІСТРАТИВНІ ПОСЛУГИ В ПІДРОЗДІЛАХ ДМС НЕ НАДАЮТЬСЯ!

У Чернівцях вперше провели процедуру встановлення особи через відео-зв’язок

У Чернівцях вперше провели процедуру встановлення особи через відео-зв’язок

У Чернівцях вперше провели процедуру встановлення особи  через відео-зв’язок

У свої 14, коли юні українці зазвичай звертаються до підрозділів міграційної служби для оформлення першого в житті паспорта громадянина України у вигляді ID-картки, мешканка окупованого Донецька Віолетта зі зрозумілих причин зробити цього не могла. Життя в рідному місті під чужинськими прапорами видавалося некомфортним аж настільки, що дівчина зважилася залишити батьків та виїхати: спочатку до рф, а згодом через кілька європейських країн – на батьківщину, до України.

З документів у неї було лише свідоцтво про народження, тож вона звернулася до одного з підрозділів міграційної служби в Чернівецькій області з заявою про оформлення паспорта громадянина України у вигляді ID-картки. Однак можливості проведення процедури встановлення особи із залученням родичів чи сусідів, що перебувають на окупованій території, у міграційників тоді не було. Тож на той момент вони вимушені були їй відмовити.

Є відомий вираз: «правила дорожнього руху писані людською кров’ю». Суворі реалії воєнного часу спонукали фахівців ДМС України та законотворців врахувати життєво важливі інтереси таких українських громадян, які Віолетта, та оперативно вносити актуальні зміни до міграційного законодавства, що дозволили б нашим співвітчизникам з окупованих територій відновлювати паспорти навіть за відсутності необхідних документів та отримувати легальний доступ до державних гарантій соціального захисту.

Внесення відповідних змін до законодавства зробило можливою процедуру встановлення особи за допомогою сучасних цифрових технологій через відео- зв’язок. Саме в такий спосіб працівники Вижницького відділу УДМС у Чернівецькій області отримали підтвердження особи від батька Віолетти, який залишається в окупованому Донецьку. Після завершення усіх необхідних процедур дівчина зможе врешті отримати свій перший український паспорт.

Управління ДМС у Чернівецькій області