Міграційники провели онлайн-навчання для нотаріусів Черкащини

Міграційники провели онлайн-навчання для нотаріусів Черкащини

Міграційники провели онлайн-навчання для нотаріусів Черкащини

Фахівці Управління ДМС у Черкаській області провели онлайн-навчання на тему документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України чи спеціальний статус під час дії правового режиму воєнного стану в Україні. Слухачами стали понад 70 нотаріусів Черкаської області.

Заступник начальника відділу з питань громадянства, паспортизації, реєстрації та еміграції Євгенія АВРАМЕНКО та заступник начальника відділу у справах іноземців та осіб без громадянства Олена ОГІЛЬКО предметно обговорили з нотаріусами функціональне призначення документів, оформлених засобами Єдиного державного демографічного реєстру та їх використання на період воєнного стану в Україні.

Громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, повинні мати при собі документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України чи спеціальний статус. Для громадян України такими документами є паспорт – паспорт громадянина України зразка 1994 року (книжечка), ID-картка чи закордонний паспорт. Для іноземців та осіб без громадянства – посвідки на тимчасове чи постійне проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту.

Окремо зупинилися на питанні використання документів, строк дії яких закінчився у період дії воєнного стану, що врегулював Уряд. Зокрема, іноземці та особи без громадянства, крім громадян російської федерації, на підставі посвідок на тимчасове або постійне проживання, строк дії яких закінчився або які підлягають обміну після 24 лютого 2022 року, мають змогу в’їзду та законного перебування в Україні під час воєнного стану та протягом 30 днів після його припинення або скасування.

Паспорти громадян України у формі картки, терміни дії яких закінчилися під час війни, та паспорти громадян України зразка 1994 року, до яких не вклеєно фотокартки при досягненні 25- чи 45-річного віку (якщо термін вклеювання фотокартки настав у період воєнного стану), є документами, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України на період дії воєнного стану, проте вказані документи підлягатимуть обов’язковому обміну протягом 30 днів з моменту припинення або скасування в Україні воєнного стану.

Управління ДМС у Черкаській області