На варті легальної міграції: Харківщина

На варті легальної міграції: Харківщина

На варті легальної міграції: Харківщина

Минуло понад півтора року з того часу, як війська окупантів розпочали повномасштабне вторгнення в Україну.

Під час війни Харківщина відчула відтік іноземних громадян. І тих, що належним чином документували своє місцеперебування, і тих, що не дотримувались необхідних правил.

Харків завжди був столицею іноземних студентів. Наприклад, у 2021 році в Харкові навчались майже 20 тисяч іноземців зі 110 країн світу. 

На жаль, сьогодні за даними відділу з питань тимчасового проживання іноземців кількість легальних студентів кожен день зменшується. Дехто втрачає дозвіл на перебування в країні через закінчення навчального закладу, а дехто усвідомлено не продовжує строк перебування в Україні й залишається нелегально.

Зокрема, з такими мігрантами працює Управління міграційного контролю, протидії нелегальній міграції та реадмісії. За часи повномасштабної війни під керівництвом начальника ГУ ДМС у Харківській області управління посилилось: оновили керівний та особовий склад.

Окрім іноземних студентів у Харкові є категорія порушників, які переховуються: працюють неофіційно і мешкають в області, що ускладнює їх пошук.

Так, громадянин Грузії перебував в Україні незаконно з 2006 року і навіть не намагався легалізуватися. Після виявлення мігранта в м. Золочів Харківської області було ухвалено рішення про його примусове повернення в країну походження.

Як з’ясували міграційники, чоловік переховувався та не виконав попереднє рішення про повернення, чим грубо порушив міграційне законодавство України.

На початку липня 2023 року громадянина Грузії знайшли у Харкові та за адміністративним позовом ГУ ДМС у Харківській області судом було ухвалене рішення про поміщення його до пункту тимчасового перебування іноземців (ПТПІ) та осіб без громадянства (ОБГ) для забезпечення примусового видворення.

За результатами цих дій незаконного мігранта було примусово видворено. Відтепер йому на 5 років заборонений в’їзд до України.

В сучасній Україні не може бути місця проявам порушень міграційного законодавства, тому узгоджена робота ГУ ДМС у Харківській області, СБУ і ГУ НП у Харківській області – триває.

Зазначимо, що Управлінням міграційного контролю, протидії нелегальній міграції та реадмісії ГУ ДМС у Харківській області лише за перше півріччя 2023 року до адміністративної відповідальності притягнуто 293 іноземних громадян. Зокрема:

  • виявлено 192 нелегальних мігрантів;
  • ухвалено 52 рішення про примусове повернення в країну походження або третю країну;
  • ухвалено 3 рішення про примусове видворення;
  • до ПТПІ поміщено 3 нелегальних мігранти;
  • відносно 43 іноземних громадян ухвалені судові рішення про заборону вʼїзду на територію України.

Наголошуємо,  аби не протермінувати дозволений строк перебування в Україні варто користуватися «Міграційним калькулятором», зазначивши інформацію про дати в’їздів та виїздів із країни протягом контрольованого періоду

Головне управління ДМС у Харківській області