В Україні посилено штрафні санкції за порушення міграційного законодавства

В Україні посилено штрафні санкції за порушення міграційного законодавства

В Україні посилено штрафні санкції за порушення міграційного законодавства

Разом з іноземцями більш сувору відповідальність нестимуть фізичні та юридичні особи, які сприяють їм в незаконному отриманні документів на право проживання в Україні або в ухиленні від виїзду з країни після закінчення строку перебування.

Набрав чинності Закон України від 29.06.2023 №3196-IX «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо вдосконалення законодавства у сфері міграції».

Тож відповідальність за порушення міграційного законодавства в Україні стала менш «декоративною». До цього вона була надто несуттєвою, щоб стримували порушників від протиправних дій - від 340 грн.

«Україна географічно перебуває у центрі міграційних потоків і часто використовується нелегальними мігрантами як транзитна держава для подальшого виїзду до країн ЄС. Очікуємо, що підвищення штрафних санкцій за порушення міграційного законодавства в певній мірі сприятиме зменшенню можливостей для незаконної легалізації в Україні. А державний і місцеві бюджети воюючої країни наповнюватимуться ефективніше», - повідомив начальник Центрального міжрегіонального управління ДМС у м. Києві та Київській області Вячеслав Гузь.

Нова редакція ст. 203 КУпАП передбачає розмежування відповідальності залежно від рівня суспільної шкоди різних видів правопорушень. Відтак, за перевищення іноземцем установленого строку перебування в Україні не більше як на 30 днів, а так само недодержання ними встановлених законодавством вимог транзитного проїзду через територію України або вимог декларування чи реєстрації місця проживання, передбачено штраф від 1700 до 3400 грн.

А за перевищення строку перебування більш, як на 30 днів, а так само проживання на території України без документів на право перебування, за недійсними документами чи документами, термін дії яких закінчився, - доведеться сплатити штраф у розмірі від 3400 до 5100 грн.

Також зміни дозволяють при притягненні до адміністративної відповідальності враховувати факт повторного вчинення протягом року таких правопорушень. У цьому разі штрафні санкції сягатимуть 6800 грн.

Статтями 204 та 205 КУпАП у новій редакції встановлені підвищені штрафні санкції за незаконне сприяння громадянами України, посадовими особами українських організацій, представництв іноземних та міжнародних підприємств, органів державної влади і місцевого самоврядування іноземцям в ухиленні від виїзду з України після закінчення строку перебування або в незаконному отриманні документів на право проживання в Україні, а також невиконання обов’язків приймаючої сторони щодо іноземців, яких вони запросили чи приймають в Україні.

Крім того, статтею 185-15 КУпАП вперше встановлено відповідальність за невиконання законних вимог посадових осіб Міграційної служби під час здійснення ними своїх повноважень щодо запобігання та протидії нелегальній міграції.

Центральне міжрегіональне управління ДМС у м. Києві та Київській області