Перевірка готовності паспорта: що робити, якщо не встигли вчасно забрати документ

Перевірка готовності паспорта: що робити, якщо не встигли вчасно забрати документ

Перевірка готовності паспорта: що робити, якщо не встигли вчасно забрати документ

Інформуємо мешканців Донецької області, що громадяни які вимушено виїхали за кордон через активні бойові дії та втратили можливість отримати вже виготовлені документи в підрозділах ДМС і в центрах обслуговування громадян «Паспортний сервіс» на території області, мають можливість отримати ці документи. Наразі врегульовано питання, яким чином громадяни, що оформили закордонні чи паспорти у вигляді ID-картки в одному регіоні, мали можливість отримати готові документи безпосередньо за місцем фактичного перебування в іншому регіоні України або за кордоном. 

На сьогодні працює механізм пересилання паспортів від одного територіального підрозділу міграційної служби до будь-якого в іншому регіоні України, а також через МЗС України до закордонних дипломатичних установ і розміщених за кордоном  представництв Центру обслуговування громадян «Паспортний сервіс». Щоб отримати за кордоном паспортний документ, слід  звернутися до закордонної дипломатичної установи України з заявою  про отримання у країні перебування закордонного паспорта або внутрішнього паспорта у вигляді ID-карти. Заява має бути адресована тому територіальному підрозділу ДМС в Україні, в якому  цей документ оформлявся. Враховуйте, що отримання доставленого до дипломатичної установи документа здійснюється виключно за умови особистої присутності заявника або законного представника (для дітей віком до 16 років). Доставка документа до установи здійснюється засобами дипломатичної пошти та складає від 3-х місяців.

Закордонні паспорти та ID-картки, оформлені в «Паспортному сервісі» на території Європи, зберігатимуться там протягом 3 місяців. Після закінчення цього терміну – вони перебуватимуть у відповідному підрозділі ДМС на території України. На час дії воєнного стану оформлені документи зберігаються у ДМС необмежений термін.

Слід зазначити, що з початку цього року міграційна служба Донецької області подбала про те, щоб майже 440  мешканців області за місцем свого перебування у різних країнах світу отримали бажані закордонні паспорти (231 документів) і паспорти громадянина України (209 документів). Географія широка: від сусідніх Польщі, Болгарії, Чехії до Японії, Канади, США, Австралії, Великої Британії.

До речі, за заявами громадян, які оформляли паспорти в Донецькій області та виявили бажання отримати готові документи в інших областях України, переслані  275 документів.

Головне управління ДМС у Донецькій області