Чому іноземцям варто мати довідку ВПО

Чому іноземцям варто мати довідку ВПО

Чому іноземцям варто мати довідку ВПО

Як оформити документи на право проживання в Україні, якщо реєстрація місця проживання опинилася на окупованій території?

Понад 150 тисяч іноземних громадян перебувають на обліку в Києві та Київській області. Для законності проживання на території України їм необхідно мати визначені законодавством підстави і вчасно оформлювати відповідні документи.

Під час карантину в Україні діяла постанова Кабінету Міністрів України від 18.03.2020 № 259, відповідно до якої оформлення документів, що посвідчують особу, здійснювалось за місцем звернення особи, тобто без прив’язки до зареєстрованого місця проживання. Така норма мала велике значення для тих іноземців, чия реєстрація місця проживання опинилася на окупованій території України.

Після завершення карантину питання лишається врегульованим, адже діє постанова КМУ від 01.10.2014 № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб». Згідно з нею іноземець або особа без громадянства, які виїхали з тимчасово окупованої території, а також перемістилися з території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії, має право оформити довідку внутрішньо переміщеної особи. 

«Тож для отримання дозволу на імміграцію в Україну, посвідки на постійне чи тимчасове проживання, продовження строку перебування на території України або для визнання особою без громадянства гості України  можуть звертатися до територіального органу ДМС за місцем фактичного проживання, що підтверджується довідкою внутрішньо переміщеної особи», – повідомив начальник Центрального міжрегіонального управління ДМС у м. Києві та Київській області Вячеслав Гузь.

Центральне міжрегіональне управління ДМС у м. Києві та Київській області