Нова ID-картки замість втраченого паспорта радянських часів

Нова ID-картки замість втраченого паспорта радянських часів

Нова ID-картки замість втраченого паспорта радянських часів

Заміна паспорта СРСР зразка 1974 року або оформлення паспорта громадянина України замість втраченого документа радянських часів ще й досі залишається не поодиноким явищем.

У зв’язку із втратою радянського документа до Петрівського сектору Управління ДМС у Кіровоградській області звернулась Ірина Василівна. Без паспорта вона проживала з 1997 року.

Відповідно до вимог Закону України «Про громадянство України» така категорія осіб має пройти процедуру встановлення належності до громадянства України. Зокрема, це стосується тих громадян колишнього СРСР, хто на момент проголошення незалежності України (24 серпня 1991 року) постійно проживали на території України і визнаються громадянином України відповідно до ч. 1 ст. 3 Закону, але з тих чи інших причин досі не мають паспорта громадянина України. Однак, якщо немає достатньо документів для підтвердження належності до громадянства України, таким особам слід звернутись до суду для встановлення факту, що має юридичне значення.

У судовому порядку встановлювала факт постійного проживання в Україні на момент проголошення Незалежності України й 54-річна Ірина Василівна. Це дало можливість встановити її належність до громадянства України (п. 1 ч. 1 ст. 3 ЗУ «Про громадянство України») та отримати свій перший паспорт громадянина України у вигляді ID-картки.

З початку року в Управлінні ДМС в області встановлено належність до громадянства України відповідно до ч. 1 ст. 3 Закону 10 особам.

Управління ДМС у Кіровоградській області