Економічне насильство в сім'ї: як його розпізнати та подолати

Економічне насильство в сім'ї: як його розпізнати та подолати

Економічне насильство в сім'ї: як його розпізнати та подолати

Щорічно з 25 листопада до 10 грудня проводиться Всеукраїнська кампанія «16 днів проти насильства», яка ініційована Першим всесвітнім інститутом жіночого лідерства 1991 року.

Уряди країн – членів ООН 10 грудня 1948 року визнали права людини «на життя, свободу та  недоторканість особи для всіх без винятків», підписавши Загальну декларацію прав людини.

Сьогодні поговоримо про економічне насильство!

Коли йдеться про домашнє насильство, більшість людей думають про фізичні напади чи словесні образи. Однак у нездорових стосунках також трапляється психологічний тиск через гроші.

Економічне насильство передбачає постійний контроль над можливістю особи, яка переживає домашнє насильство, отримувати, використовувати та зберігати фінанси, умисне позбавлення їжі, житла, одягу чи іншого майна, документів або можливості користуватися ними. Часто жінки чи чоловіки у сім'ї з психологічним тиском через гроші можуть бути позбавлені будь-яких способів працювати або навчатися. Інколи їх примушують до роботи. Вкрай рідко потерпіла особа отримує доступ до фінансів чи інших ресурсів. І навіть якщо вона може використовувати їх, то повинна звітувати за кожну витрачену копійку.

Сім ознак, що ви переживаєте економічне насильство у шлюбі з боку дружини або чоловіка:

  • відмова у доступі до фінансів - якщо партнер/партнерка не надає вам доступу до грошей сім'ї, варто занепокоїтися. Хоча подружні активи можуть походити з різних потоків, вони все ж належать сім'ї. Неможливість отримати фінанси тоді, коли в цьому виникає потреба, є серйозною проблемою у стосунках.
  • інтенсивний моніторинг витрат - якщо чоловік чи дружина вимагає детального звіту про ваші фінансові витрати та перераховує кожну копійку здачі після того, як ви віддали гроші, це вказує на токсичні стосунки.
  • гнів через витрати, які приносять користь особі, яка переживає насильство - якщо ви витрачаєте сімейні гроші на одяг, косметику, розваги чи їжу, а партнер/партнерка в такому разі може розізлитися, краще одразу закінчити такі стосунки.
  • партнер/партнерка видає вам "кишенькові гроші" - водночас доступ до всіх інших фінансів сім'ї залишається у нього/неї. Варто запам'ятати, що подружнє майно - це гроші подружжя. І ви можете витрачати їх нарівні з чоловіком/дружиною.
  • вимагання повернення коштів, які ви взяли на потреби подружжя - якщо ви робите будь-які побутові купівлі за кошти сім'ї, недоречно, якщо партнер/партнерка вимагає повернення цих грошей. Інколи навіть буває, що кривдник вимагає відсотки на подружні фінанси.
  • вам не дозволяють працювати - в такому разі проблема набагато глибша, особливо, якщо партнер/партнерка не дають вам вийти з дому. Ніхто не має права обмежувати іншу людину в пересуванні та праві на працю.
  • подвійні стандарти - наприклад, якщо після бурхливої сварки чоловік чи дружина робить несподіване придбання за кошти подружжя на велику суму. Також буває, що після того, як особа, яка переживає насильство, купить щось дрібне для себе, кривдник купує коштовну річ для того, щоб її покарати.

На економічне насильство рідше звертають увагу, але воно є дуже потужним методом утримання іншої людини в пастці токсичних стосунків.

Економічне насильство не варто ігнорувати. Воно псує не тільки добробут, а й психологічний та часто фізичний стан людини, робить людину залежною від інших. Якщо розумієте, що це сталося з вами – не мовчить,  зверніться по допомогу до Національної поліції за номером 102, до Урядової гарячої лінії за номером 15-47, Національної гарячої лінії за номером 0-800-500-335 або коротким номером 116 123.

Управління ДМС у Миколаївській області