УВАГА! ПІД ЧАС ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ АДМІНІСТРАТИВНІ ПОСЛУГИ В ПІДРОЗДІЛАХ ДМС НЕ НАДАЮТЬСЯ!

Трудову міграцію в післявоєнній відбудові України обговорювали представники профспілок

Трудову міграцію в післявоєнній відбудові України обговорювали представники профспілок

Трудову міграцію в післявоєнній відбудові України обговорювали представники профспілок

Співробітниця УДМС у Чернівецькій області, голова Молодіжної Ради Чернівецької обласної профспілкової організації Наталія Матіос взяла участь у дискусійній панелі «Трудова міграція у контексті післявоєнної відбудови України.  Роль профспілок та забезпечення гідних умов праці», організованій  міжнародною організацією із захисту прав працівників «Solidarity center» за участі Федерації профспілок України та Конфедерації вільних профспілок України.

Учасники дискусії обговорювали, як Україна зможе повернути понад 6 мільйонів своїх громадян, які за даними Держприкордонслужби офіційно виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року. Представники Польщі, Австрії, Швеції та Великобританії ділилися власним досвідом надання допомоги трудовим мігрантам. Йшлося зокрема про забезпечення належної комунікації з різними категоріями мігрантів, правовий захист іноземців, врегулювання їхнього статусу на території України та подальше працевлаштування.

Важливим чинником зберігання української ідентичності  наших співгромадян за кордоном є забезпечення дистанційної освіти для юних українців, що автоматично орієнтує на майбутнє повернення на батьківщину. Тож свою важливу роль у цих процесах має відігравати профспілка працівників освіти та науки України, яка чимало робить для створення електронного освітнього хабу, що також слугуватиме комунікаційним центром для численних українських діаспор.

Представниця міграційної служби розповіла про роботу ДМС України з підтримки наших громадян, які зараз перебувають за кордоном (зокрема про пересилання паспортних документів через мережу закордонних відділень паспортного сервісу «Документ» та консульських установ МЗС України), документування внутрішньо переміщених осіб, іноземців та осіб безгромадянства тощо. Як зазначила Наталія Матіос, у фокусі уваги міграційної служби України – людина, якій надається фахова консультаційна допомога та якісні адміністративні послуги. Й попри воєнний стан ДМС України з цими викликами гідно справляється.

Серед пропозицій, які звучали в ході обговорення, йшлося про посилення ролі профспілок працівників будівництва і промисловості, будівельних матеріалів України в залученні трудових ресурсів з-за кордону для відновлення інфраструктури на де-окупованих територіях. Наталія Матіос також озвучила пропозицію щодо створення програми заходів із працевлаштування в Україні іноземних студентів, які здобувають вищу освіту у навчальних закладах різних  регіонів країни та Буковини зокрема.

Управління ДМС у Чернівецькій області