У міграційній службі Івано-Франківщини встановлюють особу у режимі відеоконференцзв’язку

У міграційній службі Івано-Франківщини встановлюють особу у режимі відеоконференцзв’язку

У міграційній службі Івано-Франківщини встановлюють особу у режимі відеоконференцзв’язку

Повномасштабне вторгнення рашистів в Україну спричинило чималі проблеми мешканцям регіонів, де відбувалися або й зараз тривають  активні бойові дії. Багато українців під час евакуації втратили документи, у багатьох випадках війна розлучила родини – одні залишилися на окупованій території, інші переїхали у безпечніші області, ще частина опинилася за кордоном.

Від початку війни органи Державної міграційної служби ініціювали ухвалення низки урядових рішень, спрямованих на те, щоб незалежно  від фактичних умов і місця перебування громадяни мали можливість відновлювати втрачені  або оформляти нові документи, що посвідчують їх особу.

Однією з новацій при  оформленні паспорта громадянина України стала процедура ідентифікації особи у режимі відеоконференцзв’язку. Як це працює, розповідаємо на прикладі 23-річної  Олександри ( фото з її дозволу – авт.), яка щойно звернулася в Івано-Франківський відділ міграційної служби щодо оформлення національного паспорта. Дівчина народилася і проживала на території Автономної Республіки Крим. Через анексію півострова не мала змоги отримати свій перший паспорт громадянина України. Проте бажання і мета ототожнювати  себе  громадянкою саме України було настільки усвідомленим, що для досягнення цього дівчина подолала усі обставини і перепони. Цей шлях направду був виснажливим, якщо уявити її подорож з Криму до росії, потім переліт до Туреччини ( там у дипломатичній установі України вона оформила посвідчення особи на повернення в Україну), а згодом ще один переліт до Молдови з подальшим в’їздом в Україну.

Заступник начальника Івано-Франківського відділу УДМС  в області Андрій Зінич розповів, що відповідно до законодавства для проведення процедури встановлення особи за допомогою відеозв’язку громадянин, якого ідентифікують, має особисто бути присутнім у підрозділі міграційної служби, а у свідків ( родичів) обов’язково мають бути документи, які посвідчують їх особи та належність до громадянства України. У цьому випадку ідентифікація Олександри відбувалася через комунікацію з її обидвома батьками. Свідчень батьків і результатів певного тестування виявилося цілком достатньо, щоби після цієї процедури можна було розпочати процес оформлення дівчині паспорта громадянина України у формі ID-картки. За 10 робочих днів Олександра вперше отримає національний паспорт України.

Ця позитивна історія була б не повною, якби не сказати про ще одну обставину. Щойно завершилася одна відеоконференція, як почали налаштовувати наступну. І теж з тимчасово окупованим  Кримом. Річ у тому, що до міграційної служби Олександра завітала з подругою. У подруги так само невдовзі буде український паспорт.

До слова, цьогоріч у територіальних підрозділах УДМС в Івано-Франківській області було проведено понад десяток відеоконференцій з залученням свідків ( близьких родичів, сусідів тощо) з метою встановлення особи для оформлення документа, який посвідчує цю особу та підтверджує її належність до громадянства України.

Управління ДМС в Івано-Франківській області