В Управлінні ДМС у Сумській області підсумували роботу в напрямку протидії та виявлення корупції…

В Управлінні ДМС у Сумській області підсумували роботу в напрямку протидії та виявлення корупції за 2023 рік

В Управлінні ДМС у Сумській області підсумували роботу в напрямку протидії та виявлення корупції за 2023 рік

На виконання наказу ДМС України «Про затвердження Антикорупційної програми Державної міграційної служби України на 2023 – 2025 роки» від 30.03.2023 № 69, в Управлінні Державної міграційної служби України в Сумській області (далі – Управління) та його структурних (територіальних) підрозділах проведено ряд заходів по виконанню Програми. Звітна інформація за результатами такого виконання направлялась до Відділу з питань запобігання та виявлення корупції ДМС України.

Окрему увагу зосереджено на питання декларування. Відповідно до Заходів щодо запобігання і протидії корупції в апараті ДМС, її територіальних органах, підприємствах і установах, які належать до сфери управління ДМС, з метою забезпечення виконання вимог антикорупційного законодавства в частині фінансового контролю, вживались заходи щодо своєчасного подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – декларацій) державними службовцями Управління.

Працівникам структурних та структурних (територіальних) підрозділів Управління, які перебували на посадах державної служби, доведено зобов’язання подати, у визначені законодавством строки, декларації за 2021 та 2022 роки. Під час подачі декларацій суб’єктам декларування надавалась відповідна допомога. Разом з цим, із суб’єктами декларування забезпечено проведення роз’яснювальної роботи щодо кримінальної та адміністративної відповідальності за подання завідомо недостовірних відомостей або умисне неподання чи несвоєчасне подання декларацій без поважних причин.

Окрім того, до відома суб’єктів декларування доведено інформацію щодо особливостей кампанії декларування в умовах правового режиму воєнного стану.

З метою забезпечення виконання вимог антикорупційного законодавства в частині запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, працівникам Управління надано методичну та консультаційну допомогу щодо недопущення виникнення конфлікту інтересів.

Новопризначеним державним службовцям, під час проведення відповідних занять, доведено інформацію щодо обмежень спільної роботи близьких осіб.

У січні, квітні, липні та жовтні 2023 року опрацьовано та узагальнено інформацію про близьких осіб працівників Управління, які працюють в системі ДМС України.

Протягом звітного періоду випадків виникнення конфлікту інтересів серед працівників Управління не встановлено.

З метою мінімізації корупційних ризиків, забезпечено здійснення контролю у сфері державних закупівель. 

На постійній основі працівниками Управління забезпечено проведення моніторингу повідомлень в ЗМІ та на інтернет сайтах щодо виявлення інформації про корупційні або повʼязані  з корупцією правопорушення. Фактів, що могли б свідчити про порушення антикорупційного законодавства працівниками Управління не встановлено.

З метою запобігання корупційним ризикам в Управлінні ДМС у Сумській області, запроваджено системний контроль за розміщенням повної та актуальної інформації про порядок отримання адмінпослуг на інформаційних стендах структурних та структурних (територіальних) підрозділів та відомостей про канали зв’язку з Відділом з питань запобігання та виявлення корупції Державної міграційної служби України, керівним складом служби, головним спеціалістом з питань запобігання та виявлення корупції Управління та номером телефону «гарячої лінії» УДМС у Сумській області. Повідомлень про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції» в діях працівників Управління, від викривачів протягом 2023 року не надходило.

Під час проведення перевірок виконання антикорупційних заходів та дотримання антикорупційного законодавства у структурних (територіальних) підрозділах Управління протягом 2023 року проводилась тематична роз’яснювальна робота, співробітникам доводилась статистична інформація щодо фактів скоєння кримінальних правопорушень працівниками ДМС протягом поточного року, проводились навчання відповідного спрямування.

У 2023 році в Управлінні здійснено 10 перевірок достовірності відомостей про застосування заборон, передбачених Законом України «Про очищення влади» та 3 спеціальні перевірки, відповідно до Закону України «Про запобігання корупції».

На постійній основі вживались заходи, спрямовані на проведення профілактики корупційних правопорушень. Так, зокрема, у звітному періоді проведено 10 заходів загальної профілактики правопорушень, пов’язаних із здійсненням службової діяльності та 1 захід індивідуальної профілактики правопорушень.

Звернень громадян про можливі корупційні дії працівників Управління протягом 2023 року не надходило.   

Загалом, протягом 2023 року працівниками Управління прийнято участь у 180 навчаннях з питань запобігання та виявлення корупції з них: за загальними професійними сертифікатними програмами - 68, за загальними короткостроковими програмами – 11, шляхом самоосвіти (проходження онлайн навчання, вебінарів, тренінгів, тощо) -  101.

Окрім того, головним спеціалістом з питань запобігання та виявлення корупції Управління, відповідно до затвердженого Графіка, протягом 2023 року забезпечено проведення внутрішніх навчань.

Вцілому, відносно працівників Управління фактів порушення антикорупційного законодавства протягом 2023 року не встановлено.

До кримінальної, адміністративної, дисциплінарної відповідальності за порушення антикорупційного законодавства працівники Управління не притягувались.

Питання стану виконання антикорупційного законодавства та ефективності реалізації заходів, спрямованих на запобігання корупції перебуває на постійному особистому контролі начальника Управління та на постійній основі включено до порядку денного нарад та навчань в Управлінні.

Управління ДМС у Сумській області